Spaanse landbouwgrond dreigt uitgeput te raken

door admin
Spaanse landbouwgrond dreigt uitgeput te raken

Ook andere bronnen dan het Wereld Natuur Fonds melden dat ongeveer 40% van de bodem de uitputting nabij is. De zorgelijke conditie wordt veroorzaakt door erosie als gevolg van wind en regen en de intensieve monocultuur: het verbouwen van slechts één gewassoort op hetzelfde stuk grond.

Erosie heeft langdurige gevolgen

Door de erosie verdwijnt jaarlijks per hectare gemiddeld 30 duizend kilo aarde. Volgens berekeningen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) duurt het liefst 1000 jaar voordat de grond weer met één centimeter is toegenomen.   

Monocultuur is slecht voor landbouwgrond

Als gevolg van de intensieve monocultuur waarbij gebruik wordt gemaakt van (kunst)mest is bovendien het percentage organisch materiaal in de bodem veel te laag, wordt de grond veel te compact, te zout en te zuur en raakt door de niet-duurzame bebouwing uitgeput. In combinatie met een groeiende wereldbevolking die zich voedt met landbouwproducten, mag duidelijk zijn dat het om een aanzienlijk probleem gaat.

Maatregelen

Zowel het Spaanse Landbouwbeleid als de EU proberen de uitputting van de aarde tegen te gaan met een aantal maatregelen zoals het onbebouwd laten van 5% van de landbouwgrond, afstappen van monocultuur en overgaan tot het planten van meerdere gewassen door elkaar en de verbouwing van stikstofbindende gewassen zoals peulvruchten en fenegriek.

Het Spaanse ministerie van Landbouw financiert verschillende projecten zoals Life Agromitiga en Mosoex waarmee getracht wordt de hoeveelheid organisch materiaal in de landbouwgrond te vergroten, intensieve landbouw duurzaam te maken, innovatie van bodembeheer te implementeren, de erosie te bestrijden en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Op deze manier moet de grond beschermd worden tegen uitputting en de vruchtbaarheid worden verbeterd.

Dit vind je misschien ook leuk