Salarissen Spaanse politici op een rij

door admin
Salarissen Spaanse politici op een rij

Pedro Sánchez werd gisteren opnieuw gekozen als minister-president van Spanje. Na deze doorbraak is de eerste coalitieregering van Spanje een feit. Maar wat verdienen de voornaamste politici in Spanje? Spaanse nieuwssite 20minutos.es zette de salarissen van diverse Spaanse politici op een rij.

Sánchez ontvangt bijna 7.000 euro per maand

Op dit moment bedraagt het jaarsalaris van Sánchez als minister-president van Spanje 80.953,08 euro. Een salaris dat bij de begrotingen voor 2018 is goedgekeurd en dat is verlengd met het oog op de moeilijkheden bij het vormen van een nieuwe Spaanse regering. Het bruto maandsalaris van de minister-president bedraagt 6.736,09 euro. Hierin zijn geen extra bonussen of onkostenvergoedingen, die hij verder nog kan ontvangen, opgenomen.

Minister-president wordt overtroffen in salaris

Pedro Sánchez is echter niet de bestbetaalde ambtenaar van de Spaanse politiek. Qua salaris wordt hij overtroffen door Quim Torra, de president van de regering in Catalonië. Het salaris van Torra bedraagt 146.926,70 euro bruto per jaar, wat bijna het dubbele van Sánchez is.

Extra vergoedingen kunnen behoorlijk oplopen

De leden van het congres in Spanje ontvangen gemiddeld zo’n 3.800 euro bruto per maand. Dit is exclusief eventuele bonussen en onkostenvergoedingen die ze ontvangen voor het uitoefenen van hun functies in het parlement.

In 2019 bedroeg het basissalaris van een parlementslid 2.972,94 bruto per maand. Ieder lid krijgt nog een netto vergoeding voor extra werkzaamheden in het parlement. Deze extra vergoeding bedraagt 917,03 euro voor de volksvertegenwoordigers van Madrid en 1.921,20 euro voor de overige kamerleden. De extra vergoedingen zijn afhankelijk van de functie die het kamerlid bekleedt en de werkzaamheden of opdrachten waaraan de leden werken.

Andere voordelen als kamerlid

Naast dit salaris genieten kamerleden van andere voordelen zoals een nieuwe iPhone en iPad en een vergoeding van 3.000 euro per jaar voor taxikosten. Kamerleden dienen elk jaar hun inkomsten, bezittingen en rentes op te geven voor de fiscus.

Dit vind je misschien ook leuk