Zus van Spaanse koning-emeritus Juan Carlos overlijdt op 83-jarige leeftijd

door admin
Zus van Spaanse koning-emeritus Juan Carlos overlijdt op 83-jarige leeftijd

De zus van voormalig koning Juan Carlos heette voluit María del Pilar Alfonsa Juana Victoria Luisa Ignacia de Todos los Santos de Borbón y Borbón-Dos Sicilias. Ook werd zij ‘Infante de España’ (letterlijk ‘kind van Spanje’, een dynastieke titel voor leden van het Spaanse koninklijk huis) en ‘Hertogin van Badajoz’ genoemd. Het Spaanse volk kent haar als Pilar van Bourbon.

Jeugd van Pilar van Bourbon

Pilar van Bourbon werd in 1936 geboren in Cannes en leefde sinds haar huwelijk met Luis Gómez-Acebo in 1967 in Madrid. Ze was de eerste dochter van Juan de Borbón en María de las Mercedes de Borbón-Dos Sicilias. Haar jeugd bracht ze door in Frankrijk en vervolgens in Italië waar haar jongere broers, Juan Carlos en Alfonso, en zus Margarita werden geboren.

Familiedrama tekent gezin

Uiteindelijk vestigde het gezin zich in Portugal waar ze naar de middelbare school ging en de opleiding tot verpleegkundige doorliep om vervolgens vrijwillig in ziekenhuizen te gaan werken. In Portugal voltrok zich een tragedie die het leven van het gezin heeft getekend: de jongste zoon van het gezin, Alfonso, overleed op 14-jarige leeftijd doordat broer Juan Carlos per ongeluk een pistool liet afgaan recht in het gezicht van zijn jongere broertje.

Eigen keuze huwelijkspartner

Vader Juan van Bourbon wilde dat Pilar trouwde met koning Balduino van België maar zijn oudste dochter gaf haar voorkeur aan Luis Gómez-Acebo, kleinzoon van de oprichter van Banco Español de Crédito, en trouwde in 1967 met hem. Doordat hij van lagere adellijke stand was dan de Spaanse koninklijke familie, verloor Pilar haar rechten op de troon. Samen kregen ze vijf kinderen en in de loop der jaren kwamen er elf kleinkinderen. In 1991 overleed Luis, maar Pilar bleef tot haar dood in Madrid wonen en verbleef regelmatig in haar andere huis op Mallorca.

Officiële taken

Pilar van Bourbon was van 1994 tot 2005 voorzitter van de Fédération Equestre Internationale, de internationale federatie voor de paardensport. Sinds 1994 was ze lid van het Internationaal Olympisch Comité voor Spanje, en sinds 2006 was zij erelid.

Verklaring koninklijk huis

Pilar van Bourbon leed al enkele jaren aan darmkanker en was sinds afgelopen zondag opgenomen in een kliniek in Madrid. Gisteren om 18.00 uur maakte het koninklijk huis bekend dat de tante van koning Felipe, Pilar van Bourbon, op 83-jarige leeftijd is overleden in het bijzijn van haar vijf kinderen en haar broer Juan Carlos en Sofía.

Dit vind je misschien ook leuk