Kunstmatige golven ‘made in Spain’ veroveren internationale surfwereld

door admin
Kunstmatige golven 'made in Spain' veroveren internationale surfwereld

Hemsworth zei op zijn Instagram-account zich te verheugen op het surfen op de kunstmatige golven van het park Urbnsurf in het Australische Melbourne. Hier werd op 6 januari het grootste meer met kunstgolven ter wereld geopend. Hemsworth verwees wel naar een mogelijke belemmering van zijn bezoek door de verschrikkelijke bosbranden die het land ‘down under’ teisteren waarvan hij hoopt dat die snel onder controle zijn. 

De kunstgolven ontsproten aan het brein van de Spaanse ingenieur Josema Odriozoloa en zijn vrouw Karin Frisch, een Duitse sportieve econoom. Hun liefde voor surfen en het opzetten van sportinstallaties leidde ertoe dat ze sinds 2005 hun artificiële golven begonnen te ontwikkelen. Dit heeft ertoe geleid dat er nu al diverse installaties operationeel zijn, waaronder The Wave in Bristol, Surf Snowdonia (Wales), Urbnsurf (Melbourne) en drie op handen zijnde openingen in Zuid-Korea, Zwitserland en Brazilië.

Met de technologie van Wave Garden kunnen 1.000 golven per uur tot 2,4 meter hoog worden gemaakt en alle behoeften van beginnende tot professionele surfers bevredigd worden. Surf Snowdonia, de eerste Wave Garden in Wales ging in de zomer van 2015 open en ontving al in het eerste jaar 150.000 toeristen. Dat was twee keer zoveel als was verwacht. Het was ook het eerste openbare park voor surfers zonder strand. Een groot kunstmatig meer met ‘perfecte golven’. Eentje is 180 meter lang en 2 meter hoog en duurt 20 seconden. In Melbourne wordt de hoogste golf met 2,4 meter nog hoger. 

Professionele surfers die trainden op de kunstmatige golven van het Baskische bedrijf noemen het ‘ongelooflijk’. De Baskische surfer Aritz Aranburu zei na het uitproberen dat het trainen op kunstgolven veel beter is dan in zee. De Australische trainer Andy King is er zeker van dat ‘drie dagen in Wave Garden Cove komt overeen met drie maanden trainen op zee’. 

Dit vind je misschien ook leuk