Partijen verzetten zich tegen ‘duurste regering van Spanje’

door admin
Partijen verzetten zich tegen ‘duurste regering van Spanje’

“Het is de duurste regering in de geschiedenis van Spanje.” De Partido Popular (PP) is duidelijk over de prijs die moet worden betaald voor de eerste coalitieregering in het land. De PP schat de totale kosten van de PSOE-Podemos-regering in tussen de 80 en 100 miljoen euro. Afgelopen zondag sloot ook Ciudadanos zich aan bij deze schattig.

Vooral het feit dat er zoveel ministers zijn aangesteld als vicepresidenten stoot de partijen tegen de borst. PP en Ciudadanos vinden dat deze ministers er alleen maar zijn voor de ego’s van Sánchez en Iglesias en dat ze onvoldoende de belangen van alle Spanjaarden behartigen.

Oppositie maakt zich klaar

De PP en Ciudadanos lieten al eerder weten zich te verzetten tegen de uiterst linkse regering die door socialisten wordt geleid. Hoewel vandaag de eerste ministerraad plaats zal vinden, is Ciudadanos al bezig met het uitwerken van de oppositiestrategie. Ook de vicevoorzitter van de PP, Antonio González Terol, liet weten dat zijn partij er alles aan zal doen om deze zittingsperiode zo kort mogelijk te laten duren.

De tegenstanders van Sánchez bekritiseren dan ook het feit dat de mensen van Sánchez betrokken waren bij de demonstratie voor een rechtvaardige behandeling en nieuw gevangenisbeleid van ETA-leden. Vandaar ook hun vraag aan Sánchez aan welke kant hij nu staat aangezien hij op deze manier de slachtoffers van ETA-geweld bespot.

Terol uitte zich ook over de situatie tussen Sánchez en Catalonië. Terol laat weten dat hij nooit zal gehoorzamen aan Sánchez als het gaat om een gesprek tussen de Spaanse regering en Catalonië. Hij zegt: “Als Sánchez zijn poot niet stijf houdt, zal de PP optreden om te garanderen dat Spanje niet knielt voor de separatisten uit Catalonië.”

Regering ‘buitenproportioneel, inefficiënt en te duur’

Ook Ciudadanos sloot zich aan bij de uitspraak dat de nieuwe regering behoorlijk wat zal kosten. Lorena Roldán van Ciudadanos in Catalonië vindt de coalitieregering te duur en beschuldigde Sánchez van het samenstellen van een regering die ‘buitenproportioneel, onvoldoende uitgebalanceerd en vooral ineffectief’ is.

De aangestelde ministers zijn er volgens haar alleen om de ego’s van Sánchez en Iglesias te strelen en zijn onvoldoende representatief om voor de belangen van de Spanjaarden op te komen. “Ze hebben een duidelijk nationalistische agenda die tot doel heeft een einde te maken aan de gelijkheid tussen de Spanjaarden waardoor Spanje achteruit zal gaan,” aldus Roldán.

Dit vind je misschien ook leuk