Twee doden, acht gewonden en miljoen mensen vast na explosie in Catalonië

door admin
Twee doden, acht gewonden en miljoen mensen vast na explosie in Catalonië

De enorme explosie was gisteravond van kilometers afstand te zien en te horen. De overleden persoon raakte bedolven onder het puin. Twee van de gewonden hebben heftige brandwonden opgelopen en zijn er ernstig aan toe. Ook was er nog iemand vermist na de explosie. Het lichaam van deze man, een senior executive van het bedrijf, werd woensdagochtend levenloos aangetroffen.

Door de explosie ontstonden verschillende brandhaarden in andere installaties op het industrieterrein, zo meldt de krant La Vanguardia. De explosie was zo hevig dat in omliggende dorpen de ramen trilden. De vrijgekomen rook was tientallen kilometers verder goed zichtbaar.

Noodplan Generalitat

Vrij snel na de explosie stelde de Catalaanse regering het noodplan in werking: Omwonenden in de directe omgeving van het industrieterrein zijn opgedragen ramen en deuren te sluiten vanwege de rook die de vrijgekomen gassen kan bevatten. Het gaat om bijna een miljoen mensen die sinds gisteravond hun huis niet mogen verlaten. Ook zijn wegen, zoals de N-340 en C-31B, in de omgeving afgesloten en lokale treinverbindingen, voornamelijk vanuit Tarragona richting het zuiden, zijn vooralsnog stilgelegd.

Zojuist werd bekend dat de branden onder controle zijn. Er blijven nog wel verschillende eenheden van de brandweer ter plaatse. 

Ethyleenoxide

Een van de explosies vond plaats in een tank met ethyleenoxide, wat erg brandbaar is. De fabriek is de enige plek in Spanje waar dit wordt geproduceerd. Ethyleenoxide kan acuut giftig zijn bij inademing en is kankerverwekkend. Ethyleenoxide wordt gebruikt voor de sterilisatie van medische instrumenten en als grondstof in de chemische industrie bij onder andere de productie van antivries.

Hulpdiensten en ziekenhuispersoneel worden inmiddels bijgestaan door mensen die gespecialiseerd zijn in ethyleenoxide en hoe aanraking met deze stof behandeld moet worden.

Dit vind je misschien ook leuk