Ryanair sluit mogelijk meer vliegbases in Spanje

door admin
Ryanair sluit mogelijk meer vliegbases in Spanje

Afgelopen zomer maakte Ryanair al bekend dat de maatschappij vier bases in Spanje zal gaan sluiten vanwege problemen met de Boeing 737 MAX. Dit type toestel kon Boeing niet leveren na de vliegtuigcrash in Ethiopië.

Door het sluiten van de vier bases staan banen van vijfhonderd piloten en cabinepersoneel op de tocht. De Ierse vliegmaatschappij verwacht in april tien Boeing 737 MAX-vliegtuigen te ontvangen, maar als deze niet worden geleverd dan heeft Ryanair laten weten wellicht meer bases in Spanje te zullen sluiten.

Sluiting meer bases afhankelijk van levering Boeing

Aanvankelijk zou Ryanair dit jaar 58 toestellen van dit type ontvangen, maar in het najaar werd dit gecorrigeerd naar tien exemplaren voor april 2020. Nu meldt Ryanair dat zelfs de levering deze tien toestellen in april niet zeker is. De vliegmaatschappij laat deze week weten dat het eventueel sluiten van meerdere bases in Spanje afhangt van de levering van deze toestellen.

Wisselende berichten Ryanair

De laatste weken heeft Ryanair nogal wisselende boodschappen afgegeven. Aanvankelijk werd bekend dat de bases op Tenerife Sur, Lanzarote en Gran Canaria zouden sluiten waardoor 70 piloten en 134 cabinemedewerkers hun baan zouden verliezen. Ook zouden 100 andere medewerkers de keuze hebben om vanuit andere locaties in Spanje te gaan werken.

Vervolgens stelde de maatschappij de winstprognose van het afgelopen jaar naar boven bij. Ze verwachtten afgelopen november tussen de 800 en 900 miljoen euro winst te maken en vorige week werd bekend dat dit waarschijnlijk tussen de 950 en 1.050 miljoen euro zal zijn.

Ondanks dit bericht verwacht Ryanair verlies op korte termijn door de tegenvallende boekingen van het nieuwe jaar en door de onzekere levering van de bestelde Boeing 737 MAX-toestellen. Ryanair verwacht 1,5 procent minder Spaanse passagiers te vervoeren dan vorig jaar. Volgens directeur Jacobs van Ryanair is dit een daling die nog niet eerder is voorgekomen.

Huidige situatie

Ryanair heeft een huidige vloot van 475 toestellen en vliegt 600 verschillende routes. Door de sluiting van de vliegbases op de Canarische eilanden zijn ongeveer tweehonderd mensen hun baan kwijt en honderd mensen worden overgeplaatst. De basis in Girona zal alleen in het hoogseizoen geopend zijn wat ervoor heeft gezorgd dat twintig werknemers zijn ontslagen en honderd werknemers over zijn gegaan op een seizoenscontract. 

Dit vind je misschien ook leuk