Hoogste rechtbank Andalusië steunt veto regering tegen gasopslag in Doñana

door admin
Hoogste rechtbank Andalusië steunt veto regering tegen gasopslag in Doñana

Dit veto wordt nu gesteund door de hoogste rechtbank van Andalusië, waarbij Naturgy in hoger beroep ging. Het veto was gericht op een van de vier projecten voorzien door het energiebedrijf. Het volledige project rond gasopslag is om administratieve redenen onderverdeeld in vier deelprojecten. Het project waarover het hier gaat wordt ‘Marismas Oriental’ genoemd en valt deels binnen het beschermde gebied in Doñana. Na bestudering van een uitgebreid rapport van Espacio Natural de Doñana in 2015 waarin werd beargumenteerd waarom de plannen van Naturgy onverenigbaar waren met beschermde natuurgebied dat bovendien is benoemd tot werelderfgoed van Unesco, besloot de Andalusische regering het project tegen te houden.

Volgens het energiebedrijf zouden de klaarliggende plannen juist de infrastructuur voor gasopslag die er al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw liggen, verbeteren. Het verkreeg wel toestemming voor het aanleggen van infrastructuren net buiten Doñana, maar niet voor Marismas Oriental omdat dit deels het beschermde gebied betreft. Een van de andere drie projecten, ‘Saladillo’, bedreigt ook het beschermde deel en ewrd eveneens afgekeurd door de Junta.

Het volledige werk betreft een netwerk van 14 extractieputten en 70 kilometer aan buizen. Een deel hiervan, 20 kilometer en 5 putten, ligt al in het gebied dat net buiten het beschermde gedeelte van het park valt. Naturgy raamt de kosten van de vier subprojecten op 200 miljoen euro, waarvan er sinds 2012 één volledig in bedrijf is, Marismas Occidental, die niet het beschermde deel van het nationale park beïnvloedt. Voor dit project, gezien als strategisch voor de energieplanning van het land, ontvangt het bedrijf jaarlijks een bedrag van 6 miljoen euro, dat wordt betaald via de elektriciteitsrekening van consumenten van gas.

WNF blij met uitspraak

Het Wereld Natuurfonds, dat altijd tegen gasopslag in Doñana is geweest, juicht het oordeel van de hoogste rechtbank toe. Het gaat om een ‘onbetwistbare triomf in de strijd voor het behoud van Doñana’. Verder wees de organisatie erop dat het oordeel van de arrondissementsrechtbank in Sevilla dezelfde lijn volgt als het Europese Parlement, de Andalusische regering en de consumentenorganisaties die de belangen van de Andalusische en Spaanse bevolking behartigen’.

Claim van 358 miljoen euro

Naturgy claimt al sinds 2014 een bedrag van 358 miljoen euro van de Junta de Andalucía vanwege het stilleggen van het project rond de gasopslag ondanks dat destijds hiervoor toestemming werd gegeven door de centrale regering. Het bedrijf wil compensatie voor de schade die het heeft geleden doordat het project rond gasopslag niet zoals voorzien van de grond komt. Over deze claim moet de Andalusische rechtbank zich nog buigen.

Dit vind je misschien ook leuk