Spanje op 18e plaats van meest democratische landen

door admin
Spanje op 18e plaats van meest democratische landen

De lijst is een weergave van het democratisch gehalte van bijna alle landen op de wereld. De rangorde gaat oplopend van 1 (grote democratische vrijheid) tot boven de 150 (zwaar onderdrukkende dictaturen).

Beoordeling op vijf gebieden

In de index is te zien dat Spanje zich als land heeft verbeterd ten opzicht van 2018. Landen krijgen scores van 1 tot en met 10 op de gebieden verkiezingen en pluralisme, functioneren regering, politieke deelname, politieke cultuur en burgerlijke vrijheden. Spanje behaalde in 2018 een gemiddelde score van 8.08 en afgelopen jaar heeft Spanje een score van 8.18 gehaald. Met deze score staat Spanje op de 18e plek van in totaal 167 landen.

Catalaans proces smet op score

Hoewel Spanje volgens de ranglijst is gestegen en dus democratischer is geworden, wordt in de publicatie wel verwezen naar het proces tegen de separatistische leiders in Catalonië na het illegale referendum in 2017. De aanpak van de Catalaanse kwestie door autoriteiten in Spanje heeft gezorgd voor een gebrek aan vertrouwen in de democratie. Voornamelijk door deze gebeurtenissen kreeg Spanje in de Democratie-index van 2017 al een lagere score.

Uit de index blijkt een verbetering van de democratie op het gebied van de gemeentelijke en autonome verkiezingen van mei 2019. Deze worden als ‘vrij en eerlijk’ beschouwd. Net als Spanje, lieten ook Finland, Griekenland, Ierland en Nederland een verbetering van hun score zien.

Functioneren regering blijft licht achter

In de Democratie-index wordt als laatste de reeks aan verkiezingen van de afgelopen jaren aangestipt. Hierin wordt verwezen naar de uitslagen van twee algemene verkiezingen in Spanje waaruit geen overduidelijke meerderheid kwam. Dit is heeft zeer waarschijnlijk tot gevolg dat de laatste jaren het onderdeel ‘functioneren regering’ in Spanje de laagste score krijgt.

Hoe doen Nederland en België het?

Zoals eerder vermeld staat Spanje in de Democratie-Index op plek 18. Nederland is met een score van 9.01 punten te vinden op de 11e plaats van de in totaal 167 landen. België staat met 7.64 punten op plaats nummer 33.

Landen met een zwaar onderdrukkende dictatuur

Helemaal onderaan de lijst staat Noord-Korea vermeld als land met de minste democratische vrijheid. Het land behaalt slechts een score van 1.08 punten. Vlak daarboven staat Congo met 1.13 punten en daarboven staan landen als Tsjaad en Syrië.

Dit vind je misschien ook leuk