Groep mensen jaagt met speedboot dolfijnen op voor kust Valencia

door admin
Groep mensen jaagt met speedboot dolfijnen op voor kust Valencia

Het gaat namelijk om een ‘zware overtreding’ van de Wet op Natuurlijk Erfgoed en Biodiversiteit. Hierop staan boetes die afhankelijk van het type overtreding variëren van 3.000 tot 200.000 euro. Op de video is te zien dat de boot steeds opnieuw de snelheid verhoogt om dichterbij het groepje dolfijnen te komen. Ook wordt enkele keren de koers gewijzigd wat volgens Xaloc had kunnen leiden tot onfortuinlijke aanvaringen met de dieren. 

Stress

Volgens Xaloc gaat het meestal om onwetende mensen die dit soort achtervolgingen inzetten omdat ze zo graag dolfijnen van dichterbij willen zien, filmen of fotograferen. Die mensen zijn niet op de hoogte van de wetgeving rond dieren in het wild, maar ook niet van het feit dat dolfijnen erg veel stress kunnen ervaren als ze op deze manier opgejaagd worden. Dit kan ertoe leiden dat de dieren hun habitat voor de kust van Valencia als onveilig ervaren en er niet meer terugkeren. 

Een woordvoerder van Xaloc wijst erop dat ‘in het geval dat je op zee een groep dolfijnen of andere walvisachtigen tegenkomt, dien je volgens de wet minimaal op een afstand van 60 meter voor of achter de dieren te blijven en minimaal 300 meter afstand aan te houden tot de zijkant van de dieren. Mocht een dolfijn of walvis er zelf voor kiezen de boot te benaderen, dan kan men daar rustig op wachten, maar vaar er in geen geval naartoe.’

Dit vind je misschien ook leuk