EU onderzoekt onthouding medische zorg Spaanse gevangenen

door admin
EU onderzoekt onthouding medische zorg Spaanse gevangenen

De EU heeft actie genomen door nader onderzoek aan te vragen in deze kwestie. De AUGC is van mening dat de Spaanse overheid de mensenrechten schendt als gevangenen niet worden overgebracht naar een ziekenhuis als daar aanleiding toe is. Bovendien vindt de AUGC dat agenten van de Guardia Civil meer uren moeten werken dan wettelijk is toegestaan.

Misstand door onderbezetting

In de klacht refereert de AUGC met name aan de fundamentele mensenrechten van gedetineerden op gezondheid en integriteit. Daaraan wordt geen gehoor gegeven op het moment dat een gevangene, wegens personeelstekort, niet kan worden overgebracht naar een ziekenhuis als acute hulp noodzakelijk is. Niet alleen de EU, ook de Spaanse ombudsman is op de hoogte gebracht van deze misstand en heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd.

Volgens de AUGC gaat het alleen al in de afgelopen twee jaar en alleen in de regio Madrid al om meer dan 700 gecancelde medische afspraken. Daar komt nog bij dat door het personeelstekort de gevangenen vaak niet overgebracht worden naar een ziekenhuis bij acute situaties. Om toch te proberen hieraan te voldoen, wordt van de guardia civil regelmatig gevraagd om marathon-uren te draaien, met alle risico’s van dien. Naast het personeelstekort, zijn er bovendien in de gevangenissen zelf te weinig artsen werkzaam waardoor veel consulten niet plaatsvinden en een medische situatie gemakkelijk uit kan draaien op een kritieke gezondheidstoestand. Medische hulp voor gevangen is vaak nodig voor acute hartklachten, ademhalingsmoeilijkheden, nier- of vaatproblemen. Een hartinfarct is doodsoorzaak nummer één in Spaanse gevangenissen.

De onderbezetting bij de Guardia Civil verdient volgens de AUGC prioriteit bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de afgelopen tien jaar werd het personeel van de Nationale Politie uitgebreid met bijna 6 duizend extra agenten terwijl er bij de Guardia Civil 1400 verdwenen. Het ministerie onderkent het probleem en heeft aangegeven naar een oplossing te zullen zoeken.

Drie overleden gedetineerden in gevangenis van Perogordo

Afgelopen week nog werden drie gevangenen van tussen de 25 en 38 jaar oud levenloos aangetroffen in hun cel van de penitentiaire instelling van Perogordo. Volgens vakbond CSIF wordt er onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak, maar ziet het er vooralsnog naar uit dat het om een samenloop van factoren gaat. Ook de CSIF hekelt het personeelstekort in de gevangenis en sluit niet uit dat dit tekort de levenskwaliteit van de gevangenen ernstig kan schaden. In de gevangenis van Perogordo (Segovia) gaat het om een tekort van 50 personeelsleden waaronder artsen, psychologen en verplegend personeel.

Dit vind je misschien ook leuk