Guardia Civil waarschuwt voor ‘spoofing’ in Spanje

door admin
Guardia Civil waarschuwt voor ‘spoofing’ in Spanje

Het zogenaamde ‘spoofing’ gebeurt steeds vaker in en buiten Spanje en de Guardia Civil grijpt de internationale dag voor veiliger internet aan om Spanjaarden hiervan bewust te maken.

Spoofing komt steeds vaker voor in Spanje

Spoofing is het vervalsen van kenmerken met als doel om een valse identiteit aan te nemen. Deze vorm van fraude kan voorkomen binnen e-maildomeinen, websites, IP-adressen, telefoonnummers, etc. De Guardia Civil deelde gisteren deze video op hun Twitteraccount. Er zijn verschillende vormen van ‘spoofing’ mogelijk:

  1. IP-spoofing: Een hacker kan het IP-adres van iemand anders aannemen om vervolgens verboden handelingen te verrichten. Bij politieonderzoek is de echte dader lastig te herleiden.
  2. GPS-spoofing: Een hacker kan een GPS wijzigen zodat het lijkt alsof een verboden handeling vanuit een andere locatie wordt uitgevoerd. Dit maakt het voor de politie lastig om de dader te vinden.
  3. URL-spoofing: De URL van een website wordt vervangen voor een andere URL om gegevens van een gebruiker te verkrijgen. Hiermee gaat de hacker vervolgens aan de slag om uit naam van iemand anders verboden handelingen uit te voeren.
  4. Website-spoofing: Het nabootsen van een bestaande website met de bedoeling om de betreffende organisatie in een kwaad daglicht te zetten.
  5. E-mail-spoofing: Specifieke eigenschappen van een e-mailbericht (zoals Van, Aan, etc.) worden gewijzigd waardoor het lijkt alsof de mail van een andere (betrouwbare) afzender komt. Dit is een veelgebruikte manier van spam. Hackers gebruiken ook spoofing om virussen per e-mail te verspreiden.

Digitale handtekening oplossing tegen spoofing

Om spoofing zoveel mogelijk te voorkomen, adviseert de Guardia Civil om e-mails digitaal te ondertekenen. Een digitale handtekening is een methode voor het bevestigen van de juistheid van digitale informatie door middel van speciale technieken. Dit verzekert de ontvanger dat de afzender betrouwbaar is. In de meeste e-mailprogramma’s is dit eenvoudig te realiseren door via opties in tabbladen of in configuraties te kiezen voor ‘digitaal ondertekenen’.

De internationale dag voor veiliger internet is een initiatief dat in 2004 is ontstaan en door deze dag hoopt men op meer bewustzijn voor verantwoord gebruik van technologieën, met name voor de jongeren en adolescenten.

Dit vind je misschien ook leuk