Spaanse chips booming na figurantenrol in Zuid-Koreaanse Oscar-sensatie Parasite

door admin
Spaanse chips booming na figurantenrol in Zuid-Koreaanse Oscar-sensatie Parasite

Dat Parasite deze belangrijke prijs won, werd zeer waarschijnlijk niet alleen in Zuid-Korea gevierd, waar de maker Bong Joon-ho vandaan komt, maar ook in de Galicische stad Arteixo (A Coruña), de standplaats van het familiebedrijf Bonilla a la vista dat al bijna een eeuw chips en churro’s produceert. Sinds een maand realiseren medewerkers van het bedrijf dat er iets aan de hand was toen mensen selfies met het karakteristieke wit met blauwe blikje begonnen te posten op de sociale media.

De tonnetjes chips figureren in een scène waarin de Kim-familie aan het snacken is en whisky drinkt in de woonkamer van hun vermogende werkgever. In Zuid-Korea waren de chips al populair maar dankzij de korte rol in Parasite zijn ze wereldwijd opgepikt. Volgens bronnen bij Bonilla a la vista zijn de online verkopen al met 150 procent gestegen. Dat betekent meer werk voor de honderd werknemers van het bedrijf in het noordwesten van Spanje.

‘Het was een volkomen toeval dat onze chips in de film verschenen’, zei een woordvoerster van het bedrijf in Britse krant The Guardian. ‘We kwamen erachter doordat vrienden en klanten ons erop wezen. Het was een complete verrassing, maar wel een erg leuke. De verkopen schieten omhoog, maar gek genoeg alleen in Spanje. Onze distributeurs hebben al gevraagd om meer productie om aan de vraag tegemoet te kunnen komen.

Salvador Bonilla begon in 1932. Hij ging van start door zijn zelfgebakken chips en churro’s op feria’s en braderieën in Galicië te verkopen. Nu produceert het bedrijf ruim 540 ton chips per jaar. 60 ton daarvan gaan naar het buitenland, verspreid over 20 landen. Hiervan gaat weer tweederde naar Zuid-Korea. Een blik chips van 500 gram kost 13 euro in Spanje en 23 euro in Zuid-Korea. César, de nu 87-jarige zoon van Salvador leidt nu het familiebedrijf. Zelf zegt hij dat het succes door de film leuk is, maar dat zijn chips altijd zichzelf hebben verkocht. ‘We hebben altijd goede aardappelen gebruikt, goede olijfolie en zeezout, daardoor krijgen ze de heerlijke smaak en textuur’.

De chips zijn in Spanje onder meer verkrijgbaar bij Carrefour, El Corte Inglés en Alcampo. 

Dit vind je misschien ook leuk