President Trump nodigt koningspaar Spanje uit voor officieel staatsbezoek

door admin
President Trump nodigt koningspaar Spanje uit voor officieel staatsbezoek

Dit maakten het Witte Huis in Amerika en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Spanje afgelopen dinsdag bekend. Het programma van een staatsbezoek omvat meestal een officieel diner in het Witte Huis, een bezoek aan het Capitool en eventuele andere activiteiten.

Premier Spanje nog nooit op staatsbezoek in Amerika

Het is minder gebruikelijk dat de koning van Spanje al voor de tweede keer de Amerikaanse president ontmoet, terwijl de premier van Spanje niet eerder een staatsbezoek aflegde aan Amerika. Afgelopen vrijdag hebben de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, en de Amerikaanse secretaris, Mike Pompeo, de inhoud van het bezoek officieel vastgelegd. Pompeo zou tijdens dit gesprek hebben aangegeven dat Amerika nauwer samen wil werken met Spanje en de huidige betrekkingen zou willen uitbreiden.

Verwijten en dankwoord van Trump aan Spanje

Het bezoek van het Spaanse koningspaar aan Trump is opmerkelijk te noemen aangezien de Amerikaanse president Spanje onlangs nog betichtte van het feit dat de Spaanse regering te lage militaire uitgaven zou hebben, een van de laagste van de NAVO-landen. Later bedankte Trump Spanje voor de samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid. Deze gewijzigde houding van Amerika zou volgende de Spaanse krant El País iets te maken kunnen hebben met de interesse vanuit het Pentagon om hun aanwezigheid op de marinebasis Rota (Cadíz) te vergroten.  

Eerdere ontmoetingen leiders Amerika en Spanje

Het laatste staatsbezoek vóór het recente bezoek van koning Felipe dateert uit 2000 toen president Bill Clinton koning Juan Carlos I uitnodigde. Daarvoor reisde de vader van de huidige koning in 1976 en 1981 voor een officieel bezoek naar de Verenigde Staten.

Amerika is geen onbekend terrein voor koning Felipe aangezien hij in 2015 Barack Obama ontmoette in het Witte Huis. In 2018 ontmoette hij Donald Trump voor de eerste keer en aanstaande april zal het de tweede keer zijn dat er een officiële ontmoeting plaatsvindt tussen Trump en de Spaanse koning.

Dit vind je misschien ook leuk