5G in 17 Spaanse steden beschikbaar voor Vodafone-klanten met juiste smartphone

door admin
5G in 17 Spaanse steden beschikbaar voor Vodafone-klanten met juiste smartphone

5G is een telecommunicatie-norm. Deze kenmerkt zich door een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging in vergelijking met de voorganger 4G/IMT-Advanced. Het zou tien keer sneller zijn dan 4G. Als je je smartphone verbindt via 5G kun je bijvoorbeeld binnen een paar seconden apps en films downloaden en zijn films en video’s in veel hogere resolutie te bekijken dan via het 4G-netwerk. Ook voor (online) games en virtual reality-toepassingen zijn grote voordelen te behalen met de snelheden die 5G biedt. De krant La Confidencial deed een snelheidstest op de straat Diagonal in Barcelona en concludeerde dat de snelheid van het netwerk daar 310 Mbps was. Dit zou theoretisch 1Gbps moeten kunnen zijn en in de toekomst zelfs 10Gbps.

De Spaanse provider is bezig met pilotprojecten om het 5G-netwerk uit te rollen in voornamelijk zakelijke gebieden en industrie-terreinen via pilotprojecten. De succesvolle verbinding van het nieuwe toestel van Samsung, de Galaxy S20 Ultra 5G vormt de eerste stap in de progressieve en selectieve uitbreiding van de 5G-dekking. De commerciële lancering van het Samsung toestel volgt over een maand. 

In welke Spaanse steden al 5G beschikbaar?

Het commerciële 5G-netwerk is voor Vodafone-klanten al beschikbaar in de Spaanse steden Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Málaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastián, La Coruña, Vigo, Gijón, Pamplona, Logroño, Santander en sinds een week ook in Benidorm en Badajoz. Op dit moment worden 32 pilotprojecten uitgerold in Andalusië en Galicië in nauwe samenwerking met bedrijven en overheden. 

Om 5G te kunnen gebruiken heb je een smartphone nodig die geschikt is voor het netwerk. Op dit moment zijn er nog maar een paar telefoons voor consumenten te koop met 5G, zoals de Huawei Mate 20X 5G; LG V50 ThinQ 5G; Samsung Galaxy A90; Samsung Galaxy Note10+ 5G; Samsung Galaxy S10 5G en de Xiaomi Mi MIX 3 5G. De verwachting is wel dat alle telefoonmerken bezig zijn met de ontwikkeling van 5G-modellen en dat die zo snel mogelijk op de markt zullen worden gebracht.

5G en risico’s voor de gezondheid

Niet iedereen is blij met de komst van 5G. Dit netwerk zou leiden tot een enorme toename van onvrijwillige blootstelling aan ongezonde elektromagnetische straling. Een stralingsintensiteit die 15.000 keer zo groot is als 4G. Al in september 2017 waarschuwden meer dan 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen voor het gevaar van 5G in een oproep gericht aan de Europese Unie. Zij verzochten om een onafhankelijke EU werkgroep in te stellen die de gezondheidseffecten opnieuw kan beoordelen.

Dr.L. Hardell, Professor in Oncologie aan de Örebro Universiteit in Zweden stelt dat “De telecomindustrie probeert technologie uit te rollen die mogelijk zeer reële, onbedoeld schadelijke consequenties heeft. Wetenschappelijke studies, zowel recent als van vele jaren geleden, stellen schadelijke effecten op de gezondheid vast bij testen van draadloze producten onder realistische omstandigheden. We zijn zeer bezorgd dat de toename van blootstelling aan straling door 5G, leidt tot schade die niet kan worden teruggedraaid”.

De wetenschappers vinden dat de burgers niet geïnformeerd worden over tegengestelde meningen over deze technologische ontwikkeling.

Zwitserland

Donderdag werd bekend dat Zwitserland om gezondheidszorgen de uitrol van 5G voor onbepaalde tijd stopt. Het milieuagentschap Bafu van de Zwitserse overheid wil eerst uitgebreid onderzoek doen. Dit stelt dat een wereldwijde standaard en universele criteria ontbreken voor het bepalen van de veiligheid wat betreft stralingsniveaus en de invloed daarvan op mens en milieu.

Zwitserland is in Europa een relatieve voorloper wat betreft het omarmen van het 5G-netwerk. Er zijn al meer dan 2.000 antennes geplaatst en er is 5G-dekking op 102 locaties in 54 steden. Sindsdien is er veel geprotesteerd door bezorgde burgers. Sommige mensen zouden lijden aan elektromagnetische overgevoeligheid. Patiënten zeggen door blootstelling aan mobiele telefoons, wifi-routers en andere elektronische gadgets lichamelijke ongemakken te ervaren. 

Volgens JDReport zouden bewoners en hele gezinnen in het centrum van Genève zodra de antennes waren geïnstalleerd dezelfde symptomen hebben ervaren zoals luid oorsuizen, intense hoofdpijn, ondraaglijke oorpijn, slapeloosheid, pijn op de borst, vermoeidheid en het zich niet goed voelen in het huis.

De Zwitserse artsenfederatie heeft naar aanleiding hiervan aangedrongen op voorzichtigheid. ‘Zolang er geen wetenschappelijk bewijs is dat de technologie geen schadelijke gevolgen heeft voor de menselijke gezondheid, moet een verhoging van de stralingsvolumes zoveel mogelijk worden vermeden’, zeggen de artsen.

De Wereldgezondheidsorganisatie is al bezig met verschillende onderzoeken naar de impact van de vijfde generatie technologie. 

Lees hier een artikel van BBC over de vraag of 5G gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Dit vind je misschien ook leuk