Paella zonder Valenciaanse rijst mag niet van de Europese Unie

door admin
Paella zonder Valenciaanse rijst mag niet van de Europese Unie

Hetzelfde geldt voor een fles Lambrusco met herkomstaanduiding Italië, terwijl de druiven uit een ander land komen. Aan dit soort praktijken komt per 1 april een einde wanneer een serie maatregelen tegen misleidende informatie over voedingsmiddelen van de Europese Unie in werking treden. 

De EU wil dat als de verpakking verwijst naar een specifiek land of gerecht dat het hoofdbestanddeel van dat gerecht ook werkelijk uit dat land afkomstig is. Is dat niet het geval, dan moet dat duidelijk op het etiket vermeld staan. De herkomst kan onder meer worden aangeduid met ‘EU’, ‘Buiten de EU’ of ‘EU en buiten de EU’. 

Het gebruik van nationale symbolen, kleuren, een vlag, monumenten of typische landschappen of beroemde personen op de verpakking van een voedingsmiddel zijn indicatoren van de oorsprong ervan en dit gebruik valt vanaf 1 april ook onder de nieuwe regelgeving. 

Producten die al beschikken over een keurmerk of geografisch beschermde aanduiding zoals een ‘Denominación de Origen’ (DO) hoeven weer niet aan de nieuwe norm te voldoen. 

De Spaanse federatie voor bedrijven in de voedingsmiddelensector (FIAB) is verheugd over de regelgeving en denkt dat de nieuwe verplichte informatie een toegevoegde waarde voor de specifieke producten met zich meebrengt. Al trekt de organisatie wel de handhaving en controleerbaarheid van de regelgeving in twijfel en is het de vraag of die regelgeving niet meer vragen oproept dan duidelijkheid schept.

Kijk hier de aflevering van het Nederlandse televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over paella. 

Dit vind je misschien ook leuk