
Dit werd bekend gemaakt door de wethouder van Milieu en Mobiliteit van de gemeente. Hij benadrukte dat het bedrijf dat de papegaaien zal doden dat geheel volgens de geldende dierenbeschermingswetten zal doen. Volgens de laatste tellingen is de populatie Argentijnse papegaaien 33 procent gegroeid in drie jaar tijd. Het totale aantal ging van 9.000 vogels in 2016 naar 13.000 vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van de Spaanse vereniging voor Ornitologie SEO/Birdlife. De gemeente stelt dat de papegaaien 'diverse problemen veroorzaken voor het behoud van het stedelijke ecosysteem en voor de volksgezondheid'. De nesten van de vogels zouden een gevaar inhouden voor de inwoners van de stad vanwege het risico dat deze kunnen vallen.
ADVERTENTIE
In de regio Madrid leven de meeste Argentijnse parkieten. Daarna volgt de regio Catalonië. In deze twee regio's samen leeft 73 procent van de hele populatie in Spanje.
Argentijnse parkiet
Het gaat om de kleine tropische vogelsoort Myiopsitta monachu. De heldergroene beestjes zijn naar Spanje gebracht door mensen die ze daar wilden verkopen of ze als huisdieren wilden houden, maar hebben vrijgelaten. Omdat de vogel veel als huisdier wordt gehouden, wordt deze ook Argentijnse parkiet genoemd. Vervolgens hebben de vogels zich in vrijheid rap voortgeplant. Volgens een woordvoerster van Pacma gaat het om zeer 'intelligente, aanhankelijke dieren die extreem gehecht raken aan de mensen met wie ze samenleven. Mensen die de vogels als plaag zien, spreken eerder over het luidruchtige en agressieve karakter ervan. Pacma is er fel op tegen dat de papegaaien worden gedood.
De socialistische oppositie in de gemeente Madrid vindt het bedrag van 260 euro per geofferde papegaai buitensporig. Bovenal omdat in 2017 een plan van dezelfde partij dat 50 euro per vogel kostte werd afgewezen vanwege de 'excessief hoge kosten' ervan.