Spaanse regering vecht kwestie veto parental uit via rechter

door admin
Spaanse regering vecht kwestie veto parental uit via rechter

De regering van Murcia, vertegenwoordigd door de PP en Ciudadanos met gedoogsteun van Vox, keurde vorig jaar een voorstel goed waarin onderwijsinstellingen uit de regio ouders de gelegenheid moeten geven om hun kind thuis te houden als er op school les wordt gegeven over thema’s als homoseksualiteit en gendergelijkheid. Eerder al werd de regioregering op de vingers getikt en gevraagd het veto parental weer in te trekken. Daar werd vervolgens geen gehoor aan gegeven. Nu doet de Spaanse overheid opnieuw een poging, via de hoogste rechterlijke instantie in de regio Murcia, het TSJM (Tribunal Superior de Justicia de Murcia).

Spoedprocedure

Het TSJM moet nu via een spoedprocedure uitspraak doen over een directe, zij het tijdelijke, intrekking van het veto parental, waarna later nog een definitieve uitspraak volgt in deze zaak. De regering van Murcia heeft eerder deze week al laten weten geen stap terug te nemen in deze kwestie zolang het TSJM geen uitspraak heeft gedaan. Toch deed ze dat eind januari enigszins, toen besloten werd de maatregel bij te stellen en alleen toe te passen in het geval ouders van leerlingen daar expliciet om vragen. Als het TSJM besluit dat het veto parental direct moet worden ingetrokken, zal de regioregering hieraan gehoor geven.

Maandenlange strijd

In augustus van het vorig jaar kregen alle onderwijsinstellingen in Murcia de instructie om ouders op de hoogte te stellen als er lessen buiten het standaard onderwijsprogramma werden gegeven om hen zo in de gelegenheid te stellen hun kind daar niet aan deel te laten nemen. De centrale regering vond dat de regionale collega’s hiermee buiten hun boekje gingen. De kwestie werd nog verder uitgespeeld toen eind januari het regioministerie van Onderwijs bekendmaakte de verordening voor het vastgestelde curriculum voor het basis- en voorgezet onderwijs te veranderen om zo het veto parental wettelijk af te schermen.

De centrale overheid is van mening dat het veto parental inbreuk maakt op het recht dat een leerling heeft op onderwijs dat gericht is op de ontwikkeling van de persoonlijkheid binnen het kader van de democratische principes, zoals dat ook is vastgelegd in de Spaanse grondwet.

Niet alleen in Murcia is gehoor gegeven aan het veto parental dat op initiatief van Vox werd aangenomen. In de regio Madrid is een brief gestuurd naar alle instellingen voor openbaar en bijzonder onderwijs met het verzoek om vooraf aan ouders van leerlingen het rooster van het voorgenomen onderwijsprogramma voor te leggen.

Dit vind je misschien ook leuk