Spoor van storm Gloria nog duidelijk te zien langs Spaanse oostkust

door admin
Spoor van storm Gloria nog duidelijk te zien langs Spaanse oostkust

Op de Balearen gaat het om beschadigde wandelpaden langs de kust, kapotte informatieborden, ingestorte muren en ingezakte delen van boulevards. In Girona is het hekwerk langs de Paseo Marítimo de Sant Antoni verwoest en zijn enkele pieren flink beschadigd. Werkzaamheden om dit te herstellen worden geraamd op 250.000 euro. In Barcelona is veel strandzand verdwenen in de metershoge golven. Ook is er schade aan kustpaden, boulevards en golfbrekers. Ook in Malgrat de Mar, Pineda de Mar en Barcelona zelf ligt her en der nog veel vuil en viezigheid op straat als gevolg van het vele water. In Sant Pol de Mar, Arenys de Mar, El Masnou, Montgat, Gavá, Sitges, Viladecanas en Cubelles zijn, naast schade aan boulevards en stadsmeubilair, ook de duinen beschadigd. De schade hier wordt geschat op 2 miljoen euro.

In Tarragona zijn vrijwel alle stranden beschadigd doordat er veel zand is weggespoeld. Hier ligt het schadebedrag aan boulevards, stadsmeubilair en stranden op 3,5 miljoen euro. In de provincie Castellón is eveneens schade aan duinen en kustzones voor een bedrag van 4,1 miljoen euro.

Murcia

Op veel plekken, waaronder in Murcia zijn de effecten van meerdere episodes van noodweer zelfs opgestapeld. Hier was de schade van de ‘gota fría’s’ in september en oktober nog zichtbaar. In de gemeente Los Alcáceres liggen nog gehavende meubels op straat en vormen modderige auto’s stille getuigen van het noodweer. Huizen en winkelpanden die overstroomd geraakt zijn, liggen er nog verlaten bij. Een van de gedupeerden hier laat aan de krant 20Minutos haar woning zien, waar de sporen van water tot 1,20 meter hoog op de muren aanwezig zijn. ‘We zien geen vooruitgang’, zegt een andere buurtbewoner die nog geen schadevergoeding heeft gezien. Alle maatregelen die genomen worden om de schade te herstellen is tot nu toe op eigen initiatief. 

Inwoners van Dénia kunnen zelfs dat niet doen omdat de vereiste vergunningen voor de werkzaamheden die noodzakelijk zijn nog niet toegekend zijn.

20 Miljoen euro nodig

Om de schade als gevolg van de storm Gloria te herstellen in de regio’s Balearen, Catalonië en Valencia te herstellen, is bijna 20 miljoen euro nodig, zo heeft afgelopen maandag het ministerie van Ecologische Transitie laten weten. Dit bedrag wordt onderverdeeld in 4,4 miljoen euro voor de Balearen, 5,75 miljoen euro voor Catalonië en bijna 10 miljoen euro voor de regio Valencia.

Diverse kustgemeenten in Spanje werken keihard om de beschadigde stranden en stadsmeubilair te herstellen voor het toeristenseizoen van start gaat met Pasen. 

Speciaal beleid

Volgens het ministerie zullen stormen zoals Gloria als gevolg van de klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Dit heeft ertoe geleid dat er buitengewone investeringen gedaan moeten worden in noodfondsen waarvoor steeds hogere bedragen nodig zijn de laatste jaren. Om beter voorbereid te zijn wil het ministerie een kustbeleid instellen om in plaats van te reageren op noodsituaties en de schade die daar het gevolg van is, vooruit te zien en maatregelen te nemen om de schade bij volgende episodes van noodweer (deels) te kunnen voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk