Spaanse scouting opent meldpunt voor misbruikzaken

door admin
Spaanse scouting opent meldpunt voor misbruikzaken

De meldingen die binnenkomen op de twee afzonderlijke en onafhankelijke meldpunten zullen door de civiele autoriteiten verder in behandeling worden genomen. Tot nu toe moesten eventuele meldingen over misbruik bij de organisaties zelf aangemeld worden. Scouts España en Movimiento Scout Católico zijn binnen Spanje de voornaamste scoutingorganisaties met in totaal meer dan 63 duizend leden tussen de 6 en 21 jaar oud en nog eens meer dan 12.500 vrijwilligers en leiders.

In tegenstelling tot de deze week failliet verklaarde Amerikaanse Boy Scouts die in 2013 zelf een onderzoek startte naar misbruik van jonge leden binnen de eigen vereniging, heeft Scout España aangeven een dergelijk onderzoek niet uit te zullen voeren. Volgens de woordvoerder van Scout España zijn er in de afgelopen zeven jaar niet meer dan vier registraties van misbruik geweest, waarvan er twee juridisch afgehandeld zijn. Op de vraag of zich in de afgelopen decennia mogelijk meer gevallen van misbruik hebben voorgedaan antwoordt de woordvoerder: “we zijn alleen op de hoogte van de gevallen die plaatsvonden in de periode van het huidige bestuur. Meer gevallen zijn ons niet bekend. Het blijft onbewezen en onduidelijk of er voorafgaand aan de afgelopen zeven jaar meer gevallen van misbruik zijn geweest”.

Geen eigen onderzoek, wel aanmoediging tot melden van misbruik

Movimiento Scout Católoco meldt dat er bij hen één misbruikgeval geregistreerd is, gepleegd door een priester in de provincie Biskaje tussen 2015 en 2017, die in deze periode hoofd van het Bisdom van Bilbao was. Ook Movimiento Scout Católico acht een onderzoek naar misbruikzaken in het verleden onmogelijk. Wel laat de woordvoerder weten de families waarvan een kind het slachtoffer van misbruik is geworden aan te moedigen dit te melden om vervolgens de misbruikzaak voor de rechter te brengen.

Onbekend is om hoeveel geregistreerde misbruikgevallen het gaat bij andere Spaanse scoutingverenigingen die niet aangesloten zijn bij de World Organization of the Scout Movement. Bij de Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (Catalaanse Scouting Federatie) vonden eind jaren negentig van de vorige eeuw meerdere misbruikgevallen plaats die pas afgelopen jaar door toedoen van de Spaanse krant El País aan het licht zijn gekomen.

Schadevergoeding

Vooralsnog verwacht Scout España niet dat het noodzakelijk zal worden om schadevergoedingen uit te keren aan eventuele slachtoffers zoals dat wel het geval is bij de Amerikaanse Boy Scout of America. Mocht dit toch het geval worden, dan zullen “alle protocollen en mechanismen in werking worden gesteld om de slachtoffers van de financiële reserves een vergoeding uit te kunnen keren”, aldus Scout España. Ook de katholieke scoutingvereniging heeft aangegeven dat, indien dat onverwacht toch nodig blijkt, onderzocht zal worden of daar financiële middelen voor aangewend worden.

Dit vind je misschien ook leuk