Sevilla start pilot met sinaasappels als energieleverancier

door admin
Sevilla start pilot met sinaasappels als energieleverancier

Sevilla is de Europese stad met het grootste aantal sinaasappelbomen. De 45 duizend sinaasappelbomen uit het straatbeeld van de stad leveren tussen de 45 en 130 kilo bittersinaasappels die niet worden geconsumeerd maar ongebruikt eindigen bij het afval. Daar wilde de gemeente verandering in brengen en komt nu met een pilot waarin biogas uit de vruchten wordt gebruikt voor de elektriciteitsvoorziening van afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Biogas ontstaat als gevolg van gistingsprocessen van organisch materiaal. Sinaasappels lenen zich perfect voor het versnellen van dit proces waarna het biogas gebruikt kan worden voor het produceren van elektriciteit. In de zuiveringsinstallatie van El Copero (Dos Hermanas) is een mechanisme ingebouwd dat het sap van de sinaasappels scheidt van de schil. Dit sap wordt naar een volgende installatie gevoerd waar het biogas wordt opgewekt dat daarna wordt omgezet in elektriciteit. Het overgebleven organisch afval wordt als compost voor de landbouw gebruikt.

Kringloopeconomie

Met het tweede leven dat de bittersinaasappels uit de straten van Sevilla krijgen, levert de gemeente een belangrijke bedrage aan de kringloopeconomie van de stad, een aandachtsgebied waar het gemeentebestuur als sinds een aantal jaar in investeert.

Voor de pilot zijn 35 van de 1.700 ton sinaasappels gebruikt die dit seizoen uit de bomen zijn gevallen. Iedere ton sinaasappels levert ongeveer 500 liter sap en 500 kilo schil op. Met de hoeveelheid sinaasappels die nu gebruikt wordt voor de waterzuiveringsinstallaties, wordt naar schatting 1.500 kilowattuur geproduceerd.

 “Het gaat om een vernieuwend initiatief ten behoeve van de kringloopeconomie waarbij gebruikgemaakt wordt van organisch materiaal. In dit geval wordt een installatie die hoog in energieverbruik is, tegelijk zijn eigen energieleverancier”, zegt projectleider Enrique Vaquerizo en verantwoordelijke voor de afdeling afvalwater van waterbedrijf Emasesa. De bedoeling is dat alle vier de afvalwaterzuiveringsinstallaties geheel op energie afkomstig uit de sinaasappels gaan draaien. Dat komt neer op 40% van het totale energieverbruik van Emasesa.

Energieneutraal

Momenteel draaien de zuiveringsinstallaties al voor 70% op energie die verkregen wordt uit organisch materiaal afkomstig uit het afvalwater, verkregen met behulp zogeheten co-digestion. Met de pilot waarin nu ook de sinaasappels worden gebruikt als grondstof, hoopt de gemeente Sevilla dat de zuiveringsinstallaties geheel energieneutraal kunnen functioneren en daarmee een relevantie bedrage te leveren aan het beperken van de klimaatverandering.  

Om alle bittersinaasappels uit Sevilla te kunnen recyclen ten behoeve van energiegebruik, moeten eerst de daartoe benodigde installaties worden uitgebreid. Tot dusver is de pilot die vorige week van start ging succesvol en lijkt het erop dat de voor Sevilla zo typerende oranje vruchten zich getransformeerd hebben tot waardevolle energieleveranciers.

Dit vind je misschien ook leuk