Spanje komt met nieuwe wet tegen seksueel geweld

door admin
Spanje komt met nieuwe wet tegen seksueel geweld

Irene Montero, de Minister van Gelijkheid in Spanje, kondigde gisteren tegenover de pers de komst van deze nieuwe wet aan. Ze vertelde dat het wetsvoorstel op 3 maart tijdens de Ministerraad zal worden besproken. De nieuwe wet voorziet onder andere in het creëren van crisiscentra waar slachtoffers van seksueel geweld 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht kunnen.

Voordat het wetsvoorstel naar het Parlement wordt gestuurd, dient het eerst door diverse overlegorganen te worden besproken en wordt het als laatst tijdens de Ministerraad behandeld en – naar verwachting – goedgekeurd.

Wet moet seksueel geweld in Spanje helemaal uitroeien

Montero vertelt: “Het doel van deze toekomstige wet is om seksueel geweld te voorkomen, zo snel mogelijk op te sporen, te bestraffen en zo volledig uit te roeien. Dit alles om slachtoffers te beschermen en ze zo goed als mogelijk te helpen herstellen.” Als een van de aanleidingen voor deze nieuwe wet, verwees Montero naar cijfers over seksueel geweld en vertelde dat 13,7 procent van de vrouwen boven de 15 jaar op een bepaald moment in hun leven te maken krijgt met seksueel geweld.

Oprichten crisiscentra in Spanje

Niet alleen het uitroeien van seksueel geweld is een van de voornaamste doelstellingen van de nieuwe wet. Ook het verlenen van bijstand aan de slachtoffers van seksueel geweld verdient minstens zoveel aandacht volgens Montero. Precies om deze reden worden er crisiscentra opgezet die 24/7 klaarstaan om slachtoffers op te vangen en kwalitatief goede hulpverlening te bieden.

Opzetten informatiedienst over hulpverlening in Spanje

Tegelijkertijd zal er een heel netwerk van informatiediensten worden opgezet waarin informatie wordt verzameld over eerdere zaken van seksueel geweld. Informatie die kan helpen voor het (preventief) beschermen van slachtoffers en informatie die voornamelijk is gericht op hulpverlening aan vrouwen.

Dit vind je misschien ook leuk