Spaanse regering boos om holocaust-carnavalsstoet

door admin
Spaanse regering boos om holocaust-carnavalsstoet

Rond de wagen liepen deelnemers verkleed in gestreepte uniformen als Joodse gevangenen en mensen verkleed als nazi-officieren. Uit een video die op Facebook werd verspreid, is te zien hoe deelnemers in nazi-uniformen of in gevangenenkostuum een choreografie uitvoeren op Spaanse reggaeton-muziek.

Excuses

De festiviteiten in de stad Campo de Criptana hebben vanwege de ridiculisering van de holocaust voor veel ophef gezorgd in Spanje en daarbuiten. Volgens de Spaanse minister hebben de organisatoren van het carnaval in Campo de Criptana, een plaatsje in de provincie Ciudad Real (Castilla-La Mancha), inmiddels excuses aangeboden aan de Joodse gemeenschap.

Andere bedoeling

Een woordvoerder van de organisatie van de optocht stelde dat de groep niet de bedoeling had om mensen te beledigen. De bedoeling was om  ‘met maximaal respect’ de ‘6 miljoen Joodse mannen, vrouwen en kinderen te herdenken die omkwamen in de Holocaust en al diegenen die vervolgd en uitgeroeid werden vanwege hun ras, seksuele geaardheid, religie, etnische afkomst of politieke ideeën’.

Reactie Israëlische ambassade in Madrid

 

De Israëlische ambassade in Madrid reageerde op Twitter woedend op de ‘verwerpelijke’ en ‘walgelijke’ beelden en stelde dat de optocht de spot drijft met zes miljoen joden die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn door de nazi’s.

Reactie Auschwitz Memorial Museum

Ook het Auschwitz Memorial Museum reageerde fel op de beelden: ‘Moeilijk te beschrijven: geheugen ondersteboven, ver voorbij vulgaire kitsch, zonder enige relevantie, zonder reflectie en respect.’

Volgens radio-omroep Cadena SER zei de burgemeester van Campo de Criptana: ‘Ik ben het eens met dat dit niet voelt als een carnaval-achtig thema. Ik denk niet dat het nog eens gebeurt’. 

Dit vind je misschien ook leuk