Spanje start 2020 met afname van aantal toeristen

door admin
Spanje start 2020 met afname van aantal toeristen

Het was zelfs voor de zesde keer in zeven maanden tijd dat er minder toeristen naar Spanje kwamen vergeleken met het voorgaande jaar. Uitzondering was de maand november, toen kwamen er juist meer toeristen naar Spanje dan in november van het jaar daarvoor.

Britten blijven weg

De grootste afname was te zien bij het aantal Britten dat naar Spanje afreist; dat was in januari liefst 11% minder ten opzichte van januari 2019. Het was zelfs het laagste aantal sinds december 2012, tijdens de economische crisis. Ondanks deze afname blijven de Britse toeristen de belangrijkste doelgroep voor de Spaanse toeristische industrie. Ook de Duitsers kozen begin dit jaar aanzienlijk minder vaak voor Spanje dan het vorig jaar met een afname van 4,6%. Toch heeft de terugval in het aantal toeristen niet voor minder inkomsten gezorgd. In totaal besteedden de toeristen bijna 4,8 miljard euro in Spanje, dat is 2,1% meer ten opzichte van het vorig jaar.

Oorzaken dalend toeristenaantal

Vorig jaar nog sloot Spanje voor het zevende jaar op rij een recordjaar af in aantal toeristen, maar in de laatste jaren daarvan nam de groei al af. De oorzaak hiervan moet gezocht worden in verschillende factoren zoals de uitzonderlijke weersomstandigheden, de Brexit, de economische terugval in Duitsland en de toegenomen populariteit van andere bestemmingen als Turkije, Egypte en Griekenland.

Spanje blijft populair bij Nederlanders

Niet alleen de Britten en Duitsers kozen minder vaak voor Spanje, ook Belgen, Ieren, Italianen, Portugezen, Amerikanen en Scandinaviërs bleven vaker thuis of kozen voor een andere bestemming. De Fransen en Nederlanders daarentegen kozen juist vaker voor Spanje vergeleken met het jaar daarvoor. In januari zijn de Canarische Eilanden veruit favoriet, maar ook hier werd een afname van 5% geregistreerd.

In januari werd door toeristen in Spanje gemiddeld 144 euro per dag per persoon besteed, bij een gemiddelde verblijfsduur van 8 dagen. Daarmee is de gemiddelde verblijfsduur lager ten opzichte van januari 2019, maar het besteedde bedrag juist hoger.

Dit vind je misschien ook leuk