Update coronavirus Spanje donderdag 12 maart 2020

door admin
Update coronavirus Spanje donderdag 12 maart 2020

Dat is de situatie met betrekking tot het coronavirus in Spanje op donderdag 12 maart. Er zijn op het moment van publicatie van dit artikel 2.277 gedetecteerde coronabesmettingen bekend en het virus heeft tot nu toe aan 55 mensen het leven gekost. Wereldwijd zijn volgens deze real time wereldkaart over het coronavirus 126.660 besmettingen vastgesteld en 4.718 mensen overleden en 68.310 hersteld. 

Toerisme

De Spaanse toeristische sector beslaat 15 procent van het bbp. De sector heeft de maand maart al afgeschreven en vreest voor een drama voor de maanden die daarop volgen, zo schrijft de krant El Diario. De eerste tekenen voor Pasen zijn niet best. Het aantal boekingen is al met 20 procent gedaald op het Spaanse vasteland en naar de Canarische eilanden al met 30 procent. Het aantal zoekopdrachten naar vluchten, trips en hotels in Spanje is met 40 procent gedaald zo melden bronnen uit de sector tegen de krant. Aan de Costa del Sol gaat het zelfs harder en lopen de annuleringen en boekingen op tot 50 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De Spaanse minister van Gezondheid Fernando Simón heeft als aanbeveling gesteld alleen te reizen als dat echt noodzakelijk is. Wel gaf hij aan dat het anders is als je nu een reis plant of voor begin april tijdens Semana Santa. Dan kan alles weer anders zijn.

Fallas afgelast en musea Madrid gesloten

De belangrijkste feesten van het jaar voor de stad Valencia en omgeving, de Fallas, zijn opgeschort. De gemeente Madrid heeft besloten het Prado Museum, Het Reina Sofia Museum en het Thyssen Bornemisza Museum te sluiten. 

Geen ouderenreizen meer in Spanje

De Spaanse reizen voor ouderen zijn allemaal geannuleerd voor minstens een maand. Deze Imserso trips worden georganiseerd gedurende het laagseizoen om de hotels en appartementen langs de Spaanse kusten ook vol te krijgen en om ouderen de gelegenheid te geven de zon op te zoeken in de koudere wintermaanden voor een zeer schappelijke prijs. Hierdoor zijn zeker 500.000 ouderen in Spanje gedupeerd.

Politiek

Volgens de Spaanse premier Sánchez staat Spanje voor een ‘gezondheidszorg noodtoestand’ en zitten er ‘moeilijke en harde weken’ aan te komen. De Spaanse regering zal donderdag een plan presenteren met maatregelen die er vooral op gericht zijn gezinnen met kinderen en ouders die werken en het midden- en kleinbedrijf en in speciaal door het virus geraakte sectoren te helpen. Zo zouden werknemers zonder salarisverlies thuis moeten kunnen werken of thuis moeten kunnen blijven om voor hun kinderen te zorgen in die regio’s waar de scholen voor twee weken zijn gesloten. Dit zijn op dit moment de regio’s La Rioja, Baskenland en Madrid. Ook komen er specifieke hulpmaatregelen voor bedrijven in de toeristische en transportsector. Volgens de premier moeten de plannen met ‘volledige samenwerking’ op ‘alle overheidsniveaus worden geïmplementeerd’. Spanjaarden moeten ‘extreme hygiëne maatregelen nemen’. 

Het Spaanse ministerie van Gezondheid heeft erkend dat de coronaepidemie minstens twee tot vijf maanden zal aanhouden. Later op woensdag noemde de Wereldgezondheidsorganisatie het coronavirus al een pandemie. Omdat er een aantal parlementsleden besmet zijn met het coronavirus, waaronder de algemeen secretaris Ortega Smith van Vox en de Spaanse minister Irene Montero van Gelijkheid, zullen alle afgevaardigden worden getest. Ook zijn per donderdag alle activiteiten in het Spaanse parlement en de Senaat afgelast. Volgens het Ministerie van GEzondheid zijn er tot woensdagavond 17.500 coronavirustests gedaan in Spanje.

Chaos in Madrileense supermarkten

Volgens de krant Huff Post was er chaos en hysterie in supermarkten in Madrid. Supermarktketens doen al sinds woensdag hun best om consumenten ervan te overtuigen dat er geen distributieproblemen zijn en dat voorraden gewoon aangevuld blijven worden. 

Advies van Hosteltur aan horeca en amusementsector

De Spaanse horecavereniging Hosteltur beveelt amusementscentra, restaurants en nachtclubs het volgende aan: Het plaatsen van desinfecterende gels en hydro-alcohol voor gebruik door klanten en personeel; het frequent schoonmaken van deurklinken, handvaten, tapijten, lobby’s, bars, tafels en leuningen; Het meer dan tweemaal per dag schoonhouden en desinfecteren van plekken die veel worden aangeraakt, zoals deurklinken, verkoopautomaten, touchscreens, liftknoppen etc.; Airconditioningsystemen laten werken in ‘frisse lucht modus’, zodat er een continue stroom van frisse lucht is in alle ruimtes; Het aandringen op betalingen met bankpassen en creditcards in plaats van met contant geld.

Sport

Real Madrid in quarantaine

De Spaanse regering heeft aangekondigd dat alle sportwedstrijden gespeeld moeten worden achter gesloten deuren en dus zonder publiek. Voetbalclub Real Madrid gaat vijftien dagen in quarantaine nadat een speler van de basketbalclub Real MAdrid het coronavirus blijkt te hebben. De basketbalspelers zijn in direct contact geweest met de voetballers en ook alle andere spelers van de club moeten in quarantaine omdat ze gebruik maken van gemeenschappelijke zones.

Spaanse Liga stelt wedstrijden uit

Alle wedstrijden van de Spaanse Liga, zowel de Primera en Segunda, worden uitgesteld en dus ook niet meer achter gesloten deuren gespeeld, zo werd donderdagmiddag bekendgemaakt. Ook wedstrijden van de Euroleague worden uitgesteld. 

Internationaal

Trump heeft aangekondigd alle ‘niet-noodzakelijke’ reizen tussen Europa en de Verenigde Staten gedurende een maand uit te stellen vanwege het coronavirus, zo meldde Washington Post woensdagavond. 

Piek virus in China voorbij

China meldt dat de piek van de transmissie van het coronavirus in het land voorbij is. In de afgelopen 24 uur werden 15 nieuwe besmettingen geregistreerd. Acht hiervan in Wuhan. Dit bericht komt precies zeven weken nadat de stad Wuhan in quarantaine ging. Dit schrijft El País op basis van de verklaring van de woordvoerder van de commissie in China die zich bezighoudt met de bestrijding van het virus in het land, Mi Feng.

Italiaanse premier: Spanje binnen week in zelfde situatie

De voormalige premier van Italië, Matteo Renzi, voorspelt dat Spanje zich binnen een week in dezelfde omstandigheden bevindt als Italië nu. Hij vraagt landen hun isolatiemaatregelen in te voeren of te verlengen om zo het coronavirus op het hele Europese continent af te remmen. Dit zei Renzi in een telefonisch interview met de krant El País. Spanje is het derde land in Europa met de meeste besmettingen. 

Ierland sluit scholen

Alle scholen, universiteiten en culturele instellingen in Ierland zullen vanaf vrijdag tot en met 29 maart gesloten blijven vanwege het coronavirus. De Ierse regering raadt mensen aan om geen samenkomsten van meer dan 100 personen meer bij te wonen in gesloten ruimten en meer dan 500 personen in buitenruimten.

Dit vind je misschien ook leuk