Baskische taxichauffeurs helpen vrijwillig met vervoer coronapatiënten

door admin
Baskische taxichauffeurs helpen vrijwillig met vervoer coronapatiënten

Sinds in Spanje niemand meer de straat op mag, zijn ook de taxichauffeurs zonder klanten komen te zitten. In plaats van met de armen over elkaar af te wachten, ontstond het initiatief om aan de Baskische deelregering het voorstel te doen belangeloos, daar waar nodig is, hulp te bieden aan de regionale gezondheidsdiensten.  

Het initiatief werd genomen door taxichauffeurs uit Vitoria, maar al snel sloot een dertigtal taxichauffeurs uit Bilbao zich hierbij aan. De gezondheidsdiensten van Vitoria en Bilbao maken dankbaar gebruik van het aanbod; de taxichauffeurs vervoeren nu kosteloos en vrijwillig Covid-19-patiënten vanuit de lokale gezondheidscentra naar het ziekenhuis. Binnen afzienbare tijd zullen ook de ziekenhuizen van Urduliz en Tolosa gebruik gaan maken van deze taxidiensten.

De Baskische Taxifederatie heeft het regioministerie van Volksgezondheid een lijst met beschikbare chauffeurs, die bereid zijn als alternatieve ambulance te functioneren, gegeven. De Baskische gezondheidsdienst Osakidetza kan zich direct in verbinding stellen met de chauffeur die zich op de locatie bevindt waar het patiëntenvervoer op dat moment nodig is.

Voldoende bescherming

Osakidetza voorziet de taxichauffeurs van mondkapjes en handschoenen en desinfectievloeistof om de taxi’s te kunnen reinigen na iedere rit. De gemeente Bilbao heeft voor desinfecterende handgel en een aantal desinfecterende ozongenerators gezorgd. Borja Musons, voorzitter van Radio Taxi Bilbao heeft laten weten dat de chauffeurs ook zelf de nodige beschermingsmaatregelen treffen. Zo is het achterbankgedeelte in de taxi met plastic afgeschermd van het voorste gedeelte waar de chauffeurs zitten. Nu vinden de meeste ritten nog plaats tussen Basauri en het ziekenhuis van Galdakao en in Vitoria, maar volgens Musons zal dit snel uitbreiden omdat voorzien wordt dat de ambulances het op korte termijn niet meer aankunnen.

Solidariteitsnetwerk voor hulp aan ouderen

Het initiatief van de taxichauffeurs is nog maar één van de vele andere vrijwillige initiatieven waarmee de Basken hebben laten zien een helpende hand te willen bieden in de strijd tegen de corona-epidemie. In de afgelopen week hebben meer dan 500 mensen zich aangemeld bij het solidariteitsnetwerk dat op 17 maart door de regioregering werd opgezet om ouderen en kwetsbare mensen uit de samenleving te ondersteunen. In samenwerking met het Rode Kruis en Cáritas zorgt het solidariteitsnetwerk voor 136 ouderen die om hulp hebben gevraagd. Voor deze mensen worden de boodschappen gedaan, medicijnen opgehaald en de vuilnis buitengezet.

Dit vind je misschien ook leuk