Spanje sluit deal met China voor 432 miljoen euro aan medische materialen

door admin
Spanje sluit deal met China voor 432 miljoen euro aan medische materialen

Salvador Illa, de Minister van Volksgezondheid van Spanje, vertelde gisteren tijdens een persconferentie over een van de grootste aankoopcontracten van de geschiedenis van Spanje om het coronavirus te bestrijden. Een paar dagen heeft Illa het aankoopcontract getekend tijdens een conferentie met zijn Chinese tegenhanger, Xi Jinping. De minister liet vanuit het Moncloa in Madrid weten dat verschillende ministeries in Spanje, zoals Financiën, Industrie, Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid, hebben meegewerkt tijdens de onderhandelingen.

Miljoenen apparaten en materialen arriveren de komende weken in Spanje

Illa vertelde gisteren tijdens de persconferentie dat er deals zijn gesloten met diverse Chinese leveranciers waarbij er binnen acht weken meer dan 550 miljoen chirurgische en beschermende gezichtsmaskers zullen worden geleverd. Ook zal China 5,5 miljoen sneltests aan Spanje leveren om mensen in een korte tijd te kunnen testen op het COVID-19-virus. Tot slot vertelde de minister dat er 950 stuks beademingsapparaten zijn besteld samen met 11 miljoen handschoenen.

Alle bestelde materialen zullen de komende weken verspreid worden geleverd in Spanje. Illa benadrukte dat de Spaanse overheid niet alleen inzet op het importeren van benodigde materialen uit China, maar dat het er ook alles aan doet om de productie van al deze materialen in eigen land op te voeren. Hij bedankte voornamelijk het Ministerie van Industrie omdat dit ministerie zich enorm heeft ingezet om de nationale productie zo snel mogelijk te verhogen in de Spaanse bedrijven.

Kritiek op sneltests uit China

Niet alle medische organisaties zijn enthousiast over de aankoop die Spanje van China heeft gedaan. Microbiologen van Instituto de Salud Carlos III lieten via Twitter weten dat de sneltests die binnenkort uit China zullen komen slechts een gevoeligheidspercentage hebben van 30 procent terwijl deze tests pas een betrouwbare uitslag kunnen geven als ze over een percentage van minimaal 80 procent beschikken.

Minister wil einde aan hoaxen over coronavirus in Spanje

Illa sloot de persconferentie af met het bedanken van de inzet van verschillende autonome regio’s. Zo vertelde hij dat Andalusië onlangs een deel van hun beschermingsmaterialen aan Madrid schonk omdat deze materialen daar harder nodig waren. Hij deed hiermee een poging om duidelijk te maken dat er in geen enkel geval sprake is geweest van het in beslag nemen van materialen elders in Spanje omdat de nood in een andere regio hoger is. “We moeten een eind maken aan deze hoaxen,” aldus Salvador Illa.

Dit vind je misschien ook leuk