IMF vreest wereldwijde recessie van niveau 2008 of erger

door admin
IMF vreest wereldwijde recessie van niveau 2008 of erger

Het is afhankelijk van hoe snel de uitbraak van het coronavirus tot stilstand kan worden gebracht hoe diep de economie zal wegzakken en hoe snel die zich weer kan herstellen. Dit zei voorzitter Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tijdens de G20-top eerder deze week. Beleggers hebben al circa 83 miljoen dollar weggehaald uit met name opkomende markten en landen met lage lonen die het moeilijk hebben sinds het begin van de coronacrisis.

Volgens het IMF is het belangrijk dat landen zoveel mogelijk samenwerken om hun bevolking te beschermen en de economsiche schade van de virusuitbraak zoveel mogelijk te beperken. ‘Dit zijn buitengewone omstandigheden. Veel landen nemen al ongekende maatregelen. Wij van het IMF, samen met al onze lidstaten, zullen hetzelfde doen’.

Volgens Georgieva is het van kritiek belang dat kwetsbare huishoudens en bedrijven fiscale steun krijgen zodat ze overeind blijven en snel weer aan het werk kunnen. ‘Anders duurt het jaren om de effecten van wijdverspreide faillissementen en massale ontslaggolven te verwerken’. Het IMF wil dat de G20-landen zorg dragen voor een verdubbeling van de financiering voor noodsituaties. Ook moeten de schulden van arme landen verlicht worden.

Als het nodig is kan het IMF voor zo’n 1.000 miljard dollar aan leningen regelen, zei Georgieva. Ruim tachtig landen hebben al verzoeken om hulp ingediend. Voorzitter David Malpass van de Wereldbank gaf aan dat er 160 miljard dollar klaarstaat voor de bestrijding van de crisis in armere landen de komende vijftien maanden. De tijd tot herstel moet hiermee worden verkort en daarmee groei weer mogelijk gemaakt. Mkb-bedrijven moeten worden ondersteund en armen en kwetsbaren beschermd.

Dit vind je misschien ook leuk