Duizenden politieagenten met coronasymptomen in quarantaine

door admin
Duizenden politieagenten met coronasymptomen in quarantaine

Het ministerie heeft geen exacte data over het aantal agenten dat met coronasymptomen in quarantaine moet blijven, maar de vakbonden schatten in dat dit er in totaal rond de 9000 zijn. Ook zijn rond de honderd militairen besmet en nog eens 3.600 militairen verblijven wegens symptomen in quarantaine.

Het meest getroffen door het coronavirus zijn de manschappen van de Guardia Civil. Drie agenten van deze politiemacht zijn aan de gevolgen van Covid-19 overleden, afgelopen dinsdag overleed het derde slachtoffer, de 47-jarige José Antonio Redondo Fernández uit Aranjuez.

Brief aan de minister-president  

De beroepsverenigingen voor agenten en militairen AUGC en AUME hebben samen met de politievakbond SUP en vakcentrale CCOO een brief aan minister-president Sánchez gestuurd. “We kunnen inmiddels concluderen dat ons recht op effectieve bescherming niet gerespecteerd wordt. Er wordt niet voor de nodige persoonlijke bescherming gezorgd bij het uitvoeren van onze taken”, staat in de brief waarin onder andere ook om sneltests op Covid-19 wordt gevraagd. Verder hebben ze de regering laten weten aangifte te hebben gedaan bij de arbeidsinspectie wegens het ontbreken van voldoende beschermingsmateriaal en dat ze daarnaast een gerechtelijke procedure zijn gestart ter verdediging van hun recht op bescherming.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat het “hun prioriteit is om de Guardia Civil en de Nationale Politie te blijven voorzien van persoonlijk beschermingsmateriaal zodat zij hun functie kunnen blijven uitoefenen”. Het ministerie zegt al maandenlang alles op alles te zetten om het leveren van beschermingsmateriaal te kunnen garanderen.

Risico’s

Het ontbreken van beschermingsmateriaal vormt niet het enige risico waaraan de agenten worden blootgesteld tijdens de noodtoestand. Een agent van de Guardia Civil van Leganés raakte zwaargewond nadat hij bij handhavingscontroles van de coronamaatregelen door een auto werd aangereden op de snelweg Madrid-Toledo. De agent liep bij de aanrijding zwaar hoofdletsel en een open beenbreuk op en moest met de traumahelikopter naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Dit vind je misschien ook leuk