Regering legt verscherpte maatregelen noodtoestand Spanje vast klaar

door admin
Regering legt verscherpte maatregelen noodtoestand Spanje vast klaar

In het voorstel staat bijvoorbeeld details over welk type transport nog gebruik mag maken van de Spaanse wegen in geval de maatregelen aangescherpt gaan worden. De regering is zich naar eigen zeggen aan het voorbereiden op mogelijke scenario’s die zich de komende dagen kunnen voordoen gebaseerd op de ontwikkeling van de verspreiding van het coronavirus in Spanje.

Wel maakte de regering duidelijk er vertrouwen in te hebben dat de curve van besmettingen de komende dagen zal afvlakken. Als dit niet het geval is wordt de noodtoestand aangescherpt.

Stilleggen meer sectoren

Het debat gaat nu deels over de mogelijkheid om nog meer economische activiteiten stil te leggen. Hierbij wordt met name gedacht aan die sectoren, waaronder de bouwsector, waarin problemen bestaan om werknemers afdoende te beschermen zodat zij zonder risico op besmetting hun werk kunnen doen. 

De regering is verdeeld over het verder stil leggen van de economie. Unidas Podemos is volledig voorstander van meer en strengere beperkingen en het standpunt van ERC was ook helder: ‘Of we leggen het land volledig stil of we hebben geen land meer’. Toch wil de regering als geheel op het moment – en alles kan in een tijdsbestek van een paar uur volledig anders zijn – de economie niet nog verder afremmen om dramatische gevolgen daarvan voor bedrijven en werknemers te voorkomen. Er zijn op dit moment in Spanje al ruim een miljoen mensen tijdelijk ontslagen.

Minister Ábalos van Ontwikkeling zei hierover: ‘Er is geen enkele verplichting om werken uit te voeren. Gemeenten mogen bepaalde diensten opschorten die niet essentieel zijn zoals park- en plantsoenonderhoud. Het probleem met de bouwsector is dat we ook een zekere economische basis moeten behouden die ons toestaat de situatie in de zorg het hoofd te bieden. We kunnen niet onze volledige economische basis vernietigen. Er zijn activiteiten die niet essentieel lijken, maar die onderdeel vormen van een keten die ons in staat stelt te leveren en ons toe zal staan om krachtiger uit de crisis te komen. Maar nogmaals, er is geen verplichting de werken te blijven uitvoeren.’ Bouwbedrijven mogen er zelf voor kiezen door te gaan of te stoppen.

Het debat is gaande maar de regering wacht de ontwikkeling van het aantal besmettingen af. Minister Illa van Volksgezondheid gelooft dat het punt van afvlakking nabij is. De regering baseert zich daarbij op berekeningen die zeggen dat deze week de ergste zal zijn in het land en dat de situatie volgende week beetje bij beetje moet gaan verbeteren. Als dat niet gebeurt, dan wordt definitief besloten over het aanscherpen van de maatregelen die gelden tijdens de noodtoestand.

Dit vind je misschien ook leuk