Spanje kocht medische materialen van niet-gecertificeerd bedrijf

door admin
Spanje kocht medische materialen van niet-gecertificeerd bedrijf

De sneltests die Spanje kocht, hebben maar een gevoeligheidspercentage van 30%, terwijl dit percentage boven de 80% moet zijn om van een betrouwbare uitslag te kunnen spreken. Deskundigen dringen er nu op aan om alleen nog de zogeheten PCR-tests uit te voeren, waarmee het resultaat pas na vier uur in plaats van een kwartier bekend is, maar dat wel betrouwbaar is. Het uitvoeren van de PCR-test moet door gespecialiseerde professionals en met speciaal daarvoor bestemde materialen en apparatuur worden gedaan.  

Gedoneerde medische materialen door China wel betrouwbaar

Het Chinese ministerie van Commercie had het Spaanse ministerie van Volksgezondheid van een overzicht voorzien met daarop gecertificeerde leveranciers. Bioeasy, het bedrijf waar Spanje 640 duizend sneltests bestelde, staat niet op dit overzicht vermeld. Naar zeggen van de Chinese ambassade beschikt Bioeasy niet over een officiële verkooplicentie die wordt uitgegeven door de Chinese Nationale Administratie van Medische Producten. De ambassade benadrukt dat de door China aan Spanje gedoneerde medische materialen en die van andere donateurs als Alibaba Group, niet afkomstig zijn van Bioeasy Biotechnology.

Calamiteitencoördinator van het ministerie van Volksgezondheid Fernando Simón heeft laten weten dat er in Spanje dagelijks tussen de 15 duizend en 20 duizend PCR-tests worden afgenomen. De sneltests uit China waren bedoeld ter compensatie van de overbezette microbiologische laboratoria in Spanje. De aanbeveling die door de WHO is gedaan om zoveel mogelijk tests uit te voeren wordt volgens Simón in Spanje zo goed als mogelijk opgevolgd.

Nieuwe tests onderweg

De onbetrouwbare tests uit China, volgens Simón waren dit er nog maar 9 duizend van de in totaal bestelde 640 duizend, zijn door het Instituto de Salud Carlos III en andere ziekenhuizen in de regio Madrid nader bekeken waarna geconcludeerd is dat de tests geen authentieke CE-marketing hebben. De tests zijn inmiddels teruggestuurd en zullen worden vervangen door tests afkomstig van andere, gecertificeerde, leveranciers.

Dit vind je misschien ook leuk