Dit zijn de belangrijkste maatregelen uit het economisch steunpakket

door admin
Dit zijn de belangrijkste maatregelen uit het economisch steunpakket

Medio maart had de Spaanse premier al aangekondigd de economische gevolgen van de coronacrisis met een bedrag van 200 miljard euro, dat gelijk staat aan 20% van het Spaans bbp, te bestrijden. Met dit geld hoopt Pedro Sánchez dat de economie na afloop van deze crisis zich snel zal herstellen tot het niveau van voor de corona-uitbraak.

Door de steeds veranderende omstandigheden zoals de volledige lockdown sinds afgelopen maandag en de onvoorziene omvang van het aantal besmettingsgevallen en doden in Spanje, moet het noodplan worden bijgesteld. In grote lijnen is dit het plan dat afgelopen dinsdag door het kabinet is goedgekeurd.

Huurders

Mensen met een huurwoning mogen niet als gevolg van achterstallige huur uit huis worden geplaatst gedurende zes maanden en alle huurovereenkomsten die binnen een jaar zouden eindigen, worden voor nog eens zes maanden verlengd. Huurders met financiële problemen kunnen een provisie- en rentevrij microkrediet van de overheid krijgen. Dit krediet moet over een periode van zes tot tien jaar worden afgelost. Vicepremier Iglesias heeft laten weten dat deze regeling voor een grote groep Spanjaarden beschikbaar is, zoals werknemers die met een ERTE-procedure tijdelijk werkloos zijn, werknemers met arbeidstijdverkorting of werknemers die op een andere manier een belangrijk deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt. ‘Kleine’ verhuurders zullen hun huurinkomsten volledig ontvangen, ‘grote’ verhuurders zullen een deel zelf op moeten vangen door middel van kwijtschelding of herstructurering van het huurcontract.

Geen afsluiting van water en elektriciteit

Zolang de noodtoestand voortduurt, zal in geen enkel Spaans huishouden de elektriciteit of het water worden afgesloten wegens achterstallige betaling. Meer mensen kunnen nu in aanmerking komen voor sociale subsidies voor het betalen van de elektriciteitsrekening.

Tijdelijke arbeidskrachten en huishoudelijke hulpen

Voor mensen die werkzaam zijn als hulp in de huishouding is er een speciale werkloosheidsuitkering die gelijk is aan 70% van het bruto-inkomen. Voor tijdelijke arbeidskrachten is er een financiële gift van 440 beschikbaar.

Verlenging betalingsuitstel hypotheeklasten

De al overeengekomen uistel van betalingsregeling van de hypotheeklasten wordt met nog eens drie maanden verlengd voor mensen die werkloos zijn geworden of een aanzienlijk deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt. Ook voor zelfstandigen geldt een verlengd uitstel van betaling. Hierbij wordt niet meer gekeken of er een inkomstenverlies is van meer dan 35%. Ook krijgen zelfstandigen renteloos uitstel van betaling van hun sociale lasten van mei, juni en juli voor zes maanden en het afbetalen van hun schuld aan de Seguridad Social tot 30 juni.

Online game-reclames

Gedurende de noodtoestand geldt een verbod op het uitzenden van reclames voor online games op televisie, radio en videoplatforms buiten 1:00 uur tot 5:00 uur ’s ochtends.

Uitstel van betaling op consumentenkredieten en voucher voor geboekte reizen

Er komt een regeling voor uitstel van betaling van drie maanden voor het aflossen van consumentenkredieten voor financieel kwetsbare mensen. Ook krijgen mensen die een georganiseerde reis hebben geboekt die door de coronacrisis geannuleerd is, een voucher die binnen een jaar kan worden ingewisseld. Wordt de voucher niet gebruikt, dan wordt het geld gerestitueerd. Hotels en andere horecabedrijven krijgen 60 dagen de tijd om een alternatief te bieden. Als zij dit niet doen, of als de klant het alternatieve aanbod niet accepteert, wordt het geld gerestitueerd.

Pensioenplan

Mensen met een pensioenregeling die door de coronacrisis geen inkomen meer hebben, kunnen hun spaargeld vrijmaken onder bepaalde condities, met een maximaal bedrag van het door de crisis niet ontvangen salaris.

Mobiele telefonie

Mobiele telefoongebruikers kunnen weer kosteloos en met nummerbehoud veranderen van provider met nummerbehoud zolang daar geen technisch personeel voor aan huis hoeft te komen. Daarbij mogen mobiele telefoonproviders gedurende de noodtoestand de tarieven voor hun klanten niet verhogen.

Geweld tegen vrouwen

Hulpverlening aan slachtoffers van gendergerelateerd geweld of seksuele uitbuiting blijft ook gedurende de noodtoestand gegarandeerd. De hulpverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld zal worden uitgebreid.

Eerder goedgekeurd steunpakket

Eerder al had het Spaanse kabinet een akkoord bereikt over een pakket aan noodmaatregelen. Dit zijn de belangrijkste:

Uitstel van betaling hypotheeklasten voor de eerste woning voor mensen met inkomensverlies als gevolg van de coronacrisis.

Werknemers die met een ERTE-procedure tijdelijk werkloos zijn geworden, komen nu direct in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.

Zelfstandigen uit het mkb en zzp’ers kunnen een belastingschuld tot 30 duizend euro uitstellen gedurende zes maanden.  

Werknemers hebben het recht om tijdens de coronacrisis hun werkzaamheden anders in te richten of te reduceren, zelfs om helemaal niet meer te werken om voor het eigen gezin of andere familieleden te zorgen zonder dat zij hierdoor het risico op ontslag lopen.

Zelfstandigen die door de coronacrisis 75% van hun inkomsten zijn kwijtgeraakt, of hun bedrijfsactiviteiten helemaal hebben moeten stilleggen, krijgen een uitkering.

100 miljard euro gaat naar een overheidsborgstelling voor kredieten voor kleine en grote bedrijven en voor digitale ondersteuning ten behoeve van het thuiswerken.

Er geldt een verbod op overnames van strategische Spaanse beursgenoteerde bedrijven door aanbieders buiten de EU.

Er is 30 miljoen euro vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek ter ontwikkeling van een coronavaccin. Het geld gaat naar de Spaanse Nationale Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) en naar het Instituut voor Gezondheidsonderzoek Carlos III.

Dit vind je misschien ook leuk