Geen extra beperkingen voor het uitlaten van honden in Spanje

door admin
Geen extra beperkingen voor het uitlaten van honden in Spanje

Honden uitlaten is een van de uitzonderingen waarvoor je in Spanje nog naar buiten mag. Omdat vanaf het begin mensen misbruik van die regel maakten door deze wel heel ruim te interpreteren, zijn veel gemeenten overgegaan tot het zelf definiëren van regels hieromtrent. De tijd waarmee je buiten mag zijn met je hond werd beperkt en ook de afstand die je met je viervoeter mocht lopen werd sterk gereduceerd.

Dit heeft geresulteerd in zeer ongelijke berperkingen in verschillende gemeenten. In sommige mag je honden maximaal 5 minuten uitlaten en andere hebben een maximale afstand ingesteld die je met je hond van huis mag zijn. In Gijón (Asturias) bijvoorbeeld mag je je hond maximaal drie keer per dag uitlaten binnen een afstand van 200 meter van je huis. Gerena (Sevilla) zegt weer dat je net zolang buiten mag zijn tot je hond al zijn behoeften heeft gedaan, maar nooit verder dan op een afstand van 50 meter van je huis. In Fuengirola geldt maximaal 5 minuten en maximaal 200 meter van huis.

De Spaanse staatssecretaris van Veiligheid, Rafael Pérez, heeft nu gezegd dat het niet onder de gemeentelijke bevoegdheden valt om de wandelingen met de hond te beperken. Alle beperkingen van individuele gemeentes zijn daarmee nu geannuleerd. Dit schrijft ook Animalshealth.es. De gemeenten zijn hiervan middels een brief op de hoogte gesteld.

De staat doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen met honden dat zij zo min mogelijk tijd buitenshuis doorbrengen met hun hond om zo niet hun eigen gezondheid en die van mensen om hen heen in gevaar te brengen. 

Dit vind je misschien ook leuk