Catalaanse gedetineerde leiders mogen noodtoestand Spanje niet thuis uitzitten

door admin
Catalaanse gedetineerde leiders mogen noodtoestand Spanje niet thuis uitzitten

Besturen van de gevangenissen in Catalonië – om precies te zijn de Lledoners, Mas d’Enric en Puig de les Basses-gevangenissen – hebben de afgelopen dagen samen met het Ministerie van Justitie van de Generalitat de mogelijkheid onderzocht of de Catalaanse separatistische leiders de noodtoestand thuis uit kunnen zitten.

Verzoek voor gedetineerden die gebruikmaken van artikel 100.2

Het gaat hierbij om de Catalaanse separatistische leiders die gebruikmaken van wetsartikel 100.2 waarbij gedetineerden dagelijks de gevangenis mogen verlaten om te gaan werken of voor familieleden te zorgen. Artikel 100.2 staat het verlaten van de gevangenis overdag toe. Gevangenen mogen voor een of meer dagen de gevangenis verlaten voor een vastgesteld aantal uren per dag. Na die tijd dienen de gevangenen zich te melden in de gevangenis.

Verzoek Generalitat geweigerd na waarschuwing Hoge Raad Spanje

De raden van de betreffende Catalaanse gevangenissen hebben gisteren de aanvraag, om de Catalaanse leiders hun ‘confinamiento’ thuis uit te laten zitten, geweigerd. Dit besluit komt twee dagen nadat de Hoge Raad de gevangenisdirecties heeft gewaarschuwd voor gerechtelijke gevolgen als zij overwegen om de Catalaanse leiders de noodtoestand thuis uit te laten zitten.

‘Hoge Raad bedreigt gevangenisbesturen Catalonië’

Uiteindelijk hebben de gevangenisdirecteuren besloten om niet in te gaan tegen de Hoge Raad en hebben zij het verzoek van de Generalitat afgewezen. Het Catalaanse regioministerie beweert nu dat de beslissing is genomen door ‘dreiging en dwang’ van de Hoge Raad op de gevangenisambtenaren. “Besturen moeten zonder dreiging of dwang kunnen werken. Het is ongehoord en beschamend en hoort niet bij een rechtsstaat.” Dit zijn de woorden van raadslid Ester Capella die vertelt dat haar afdeling altijd aan de kant staat van de ambtenaren.   

Capella van het regionale Ministerie van Justitie houdt vol dat zij deze aanvraag heeft gedaan in het licht van de ‘ongekende noodsituatie’. Zij is van mening dat des te minder mensen in de gevangenis zijn, des te lager het besmettingsgevaar is. De Generalitat betreurt het dat de Hoge Raad zich heeft uitgesproken en zich heeft bemoeid met de ambtenaren van de betreffende gevangenissen en heeft gedreigd met een gerechtelijke straf terwijl de gevangenisdirecties nog niet eens een besluit hadden genomen.

‘Generalitat maakt misbruik van noodtoestand in Spanje’

De Hoge Raad daarentegen zag het initiatief van de regering echter als een poging om misbruik te maken van de afgekondigde noodtoestand en zo de separatistische politici te bevoordelen. Bronnen vanuit de Hoge Raad melden dat de maatregel in strijd is met de gevangeniswetgeving, die in geen enkel geval voorziet dat gedetineerden – die gebruikmaken van wetsartikel 100.2 – de noodtoestand thuis mogen uitzitten.

Dit vind je misschien ook leuk