Noodtoestand Spanje officieel verlengd tot 26 april

door admin
Noodtoestand Spanje officieel verlengd tot 26 april

De premier van Spanje baseert de beslissing op overleg met het comité van experts, waaronder virologen en epidemiologen en het comité dat het beheer voert over de uitvoering van de noodtoestand in Spanje. Nu is alleen nog de toestemming van het Spaanse parlement nodig. Volgende week zal over het besluit worden gedebatteerd.

‘We moeten het aantal besmettingen verminderen en hebben meer tijd nodig’, zei Sánchez. Dat het huisarrest van de Spanjaarden nog met twee weken verlengd zou worden werd vrijdag al als feit aangenomen, maar vandaag kondigde de premier het officieel aan.

Laagste aantal dagelijkse doden in week tijd

De verlenging van de noodtoestand wordt aangekondigd op het moment dat Spanje met 808 het laagste aantal dagelijkse doden registreert van de afgelopen week. HEt aantal besmettingen is de laatste dag het minst hard gestegen sinds het begin van de crisis. In totaal zijn 11.744 mensen overleden in Spanje aan het virus. Op dit moment liggen 57.612 besmette personen in Spaanse ziekenhuizen en zijn er 34.219 mensen hersteld.

De regering houdt de maatregelen van kracht zoals die op maandag 30 maart zijn ingevoerd. Sindsdien liggen alle niet-vitale activiteiten stil. Bronnen bij de overheid zeggen dat het ‘roekeloos’ zou zijn nu iets anders te beslissen na alle moeite die de Spanjaarden zich hebben getroost en de offers die het ze heeft gekost, tot dat gegevens er op wijzen dat de pandemie in het land onder controle is. Dit zei vrijdag ook Fernando Simón, hoofd van het coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties. ‘Het risico bestaat dat als we niet doorgaan met deze noodzakelijke maatregelen kan het zijn dat alle vooruitgang die we tot nu toe hebben geboekt straks achteruit gaat’. Simón gaf aan dat het nog te vroeg is om te kijken naar een eventuele versoepeling van de regels die de Spanjaarden nu binnen houdt. Dat wordt bevestigd door dezelfde bronnen binnen de regering, zo schrijft El Mundo. Die melden dat het zeer onwaarschijnlijk is dat gedurende de nieuwe verlenging tot 26 april iets zal veranderen aan de striktheid van de huidige maatregelen. 

Dit vind je misschien ook leuk