Helden van Spanje: Zorgmedewerkers die strijd tegen corona verliezen

door admin
Helden van Spanje: Zorgmedewerkers die strijd tegen corona verliezen

Luíz Pérez (61 jaar), arts bij de huisartsenpost SUMMA in Madrid, was gisteren de laatst bekende arts die overleed aan het coronavirus. Hij werd half maart positief getest op het virus. Pérez is een van de tientallen artsen die de afgelopen weken is overleden aan het virus. De meeste artsen werken in de eerstelijns gezondheidszorg en zijn in veel gevallen onvoldoende beschermd bij het ontvangen van patiënten, waar een groot deel ervan later besmet blijkt met het coronavirus.

Overledenen achteraf geïdentificeerd als coronapatiënt

Francesc Collado Roura (63 jaar) was de eerste arts die overleed aan het coronavirus. Hij werkte op de palliatieve zorgafdeling in het ziekenhuis van Barcelona, waar hij tevens overleed op 18 maart. Een dag later overleed verpleegster Encarni (52 jaar) in het ziekenhuis van Basurto (Bilbao). Zij had een 84-jarige man verzorgd die begin maart overleed. Een paar weken later bleek dat hij was gestorven aan het coronavirus waarna de verpleegkundige ook besmet bleek. Na een kort ziekbed overleed ook zij aan het coronavirus.

Geen test uit angst om collega’s te besmetten

Isabel Muñoz (59 jaar) werkte op de eerstelijns zorg in La Fuente de San Esteban en legde huisbezoeken af bij geïnfecteerde patiënten die thuis konden revalideren. Haar broer vertelt dat ze sinds enkele dagen koorts had en toen hij haar belde, nam ze de telefoon niet op. Ze bleek alleen te zijn gestorven in haar huis. Enkele dagen daarvoor drong haar familie erop aan dat ze zich liet testen, maar ze wilde haar collega’s niet besmetten. In haar laatste gesprek met haar broer vertelde ze dat dit haar perfecte dood zou zijn; te sterven in haar harnas als arts.

Eenzaam in sterfbed

Sara Bravo is met haar 28 jaar een van de jongste artsen in Spanje die is overleden aan het coronavirus. Haar nicht vertelt dat ze last had van astma, maar dat ze er goed mee kon leven en amper haar medicijnen nodig had. Een paar dagen voor haar overlijden, zorgde ze nog voor haar patiënten die besmet waren met het coronavirus. Binnen een heel korte tijd begon ze zich slecht te voelen en had ze last van een zware druk op haar borst. Negen dag lang lag ze op de intensive care van Alcázar de San Juan (Ciudad Real) waar haar familie niet bij haar mocht komen en stierf eind maart aan de gevolgen van het coronavirus.

Wees als arts geen getal, wees zichtbaar

Arts Fulgencio Molina, werkzaam in het ziekenhuis van Murcia, zei deze laatste woorden aan het sterfbed van zijn collega: “Vandaag, als je ons hebt verlaten, wil ik niet dat je sterft als een nummer, een percentage of een statistiek. Juist vandaag moet jij het meest zichtbaar zijn van allemaal.”

Laag sterftecijfer coronavirus onder zorgpersoneel

In Spanje zijn er zo’n 12.300 zorgmedewerkers besmet met het coronavirus, samen nemen zij 10 procent in van alle Spanjaarden die besmet zijn met het coronavirus. Fernando Simón vertelt vanuit het coördinatiecentrum dat het sterftecijfer bij medisch personeel een stuk lager ligt. De verklaring daarvoor is dat als een zorgmedewerker positief wordt getest op het Covid-19-virus, dan wordt al het personeel dat met hem of haar heeft gewerkt direct getest. Hierbij worden in een vroeg stadium artsen naar huis gestuurd om beter te worden voordat zij anderen kunnen besmetten.

Dit vind je misschien ook leuk