Spaanse toeristische eilanden willen eigen plan voor versoepeling lock down

door admin
Spaanse toeristische eilanden willen eigen plan voor versoepeling lock down

De overheden op beide archipels stellen andere maatregelen voor waarmee de ‘confinamiento’ (opsluiting) op hun eilanden wordt versoepeld. Met het oog op het zeer belangrijke toerisme willen ze dat reserveringen weer geactiveerd kunnen worden met de boodschap aan verschillende toeristische markten dat de eilanden ‘veilig’ zijn.

De Balearen stellen voor een ‘laboratorium’ te zijn waar verschillende maatregelen worden uitgeprobeerd om te zien hoe men een exit-strategie het beste vorm kan geven om de economie weer aan te zetten en de bewegingsbeperkingen opgelegd door de centrale regering onder de noodtoestand op te heffen. 

De woordvoerder van het regionale noodcomité van Infectieziekten op Mallorca, Javier Arranz, heeft gezegd dat hij wil dat het mogelijk is dat de lock down op de Balearen eerder wordt opgeheven dan in andere autonome regio’s. De geïsoleerde ligging van de eilanden ten opzichte van de rest van Spanje biedt nu een uitgelezen kans om maatregelen uit te proberen die later door de centrale regering overgenomen kunnen worden. Op de Balearen zijn tot zaterdag toe 1.488 besmettingen geregistreerd, 97 doden en 737 mensen zijn weer genezen verklaard.

Canarische Eilanden

De regering op de Canarische Eilanden wil eveneens een eigen kalender voor de exit-strategie kunnen opstellen die anders is dan die in de rest van het land. Dankzij de geografische ligging zijn ook op de Canarische Eialnden veel minder besmettingen. In totaal stierven hier 94 mensen aan het coronavirus, zijn er 1.858 besmettingen geteld en 386 genezingen. De regering hier wil dezelfde stappen volgen als de nationale regering, maar dan op een andere snelheid. Men zal grote samenkomsten vermijden, het aantal personen dat restaurants binnen kan beperken en wellicht het gebruik van een masker voor dagelijkse bezigheden in het openbaar verplichten. Beatriz González López-Valcárcel van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria en lid van het regionale comité voor infectieziekten legde in de regionale pers uit dat ‘de Canarische Eilanden een perfecte natuurlijke testbank kunnen vormen om de regels te versoepelen. 

Dit vind je misschien ook leuk