WHO waarschuwt voor dodelijke opleving virus bij te snelle versoepeling lockdown

door admin
WHO waarschuwt voor dodelijke opleving virus bij te snelle versoepeling lockdown

Wereldwijd zijn er inmiddels 115.000 doden te betreuren als gevolg van het virus. In Spanje mogen per maandag of dinsdag, afhankelijk van de regionale vrije dagen, niet-vitale sectoren zoals de bouw en bepaalde industrieën weer open, nadat twee weken lang alle niet-vitale sectoren stil zijn gezet. Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en doden was met respectievelijk 2 en 3 procent de afgelopen 24 uur het laagste sinds het begin van de coronacrisis in het land. Toch zijn experts er niet van overtuigd of deze stap verstandig is. Zeker omdat niet duidelijk is of alle werkgevers in de bovengenoemde sectoren over voldoende middelen beschikken om hun werknemers voldoende te kunnen beschermen tegen het virus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de WHO, werkt samen met landen om te bepalen op welke manier de lockdowns gradueel versoepeld kunnen worden. Op een virtuele persconferentie in Geneve zei hij: ‘Ik weet dat er landen zijn die bezig zijn met plannen voor een exit-strategie. WHO wil net zoals iedereen graag dat de regels worden versoepeld, maar tegelijkertijd kan het te snel versoepelen van de regels leiden tot een dodelijke opleving. De weg naar beneden kan net zo gevaarlijk zijn als de weg omhoog als deze niet goed wordt gemanaged.’

Hij reageerde daarmee deels op de aankondiging van Trump die hoopt zo snel mogelijk te Amerikaanse economie weer open te kunnen gooien. Trump: ‘Ik wil het zo snel mogelijk openen. Dit land is voorbestemd om open en levendig en groot te zijn… De feiten zullen bepalen wat ik ga doen. Maar we willen het land openen’.

De Amerikaanse president zei dit ondanks grote zorgen onder economen en gezondheidsexperts over het feit dat de coronapandemie in de VS verre van voorbij is. Vrijdag stierven in de VS 17.000 mensen als gevolg van Covid-19. Wel leek het erop dat de lock down in het land het aantal nieuwe infecties minder snel deed groeien.

In Italië was de regering klaar om de lock down maatregelen te verlengen. Deze zouden tussen 13 april en 3 mei verlopen. De autoriteiten gebruiken er helicopters, drones en politiecontroles om te controleren of mensen tijdens de Paasvakantie hun huizen niet toch verlaten.

Dit vind je misschien ook leuk