Bijna volledig verzorgingstehuis Spanje besmet met corona door mismanagement

door admin
Bijna volledig verzorgingstehuis Spanje besmet met corona door mismanagement

‘Brandhaarden’, zo worden soms de verzorgingstehuizen in Spanje genoemd. Hoewel cijfers van het exacte aantal overleden in Spaanse verzorgingstehuizen lastig te achterhalen zijn doordat een groot deel van deze tehuizen in particuliere handen is, is wel duidelijk dat op deze plekken de meeste slachtoffers vallen.

Bijna alle bewoners verzorgingstehuis Valladolid besmet

Zo ook in het verzorgingstehuis Cardenal Marcelo in Valladolid waar van de 223 bewoners maar liefst 216 ouderen positief zijn getest op het COVID-19-virus. Slechts 9 ouderen in het tehuis zijn nog gezond.

De Spaanse krant eldiario.es meldt dat de medewerkers in het tehuis, vlak nadat bekend werd dat bijna alle ouderen het coronavirus hebben, een volledig pakket aan beschermingsmiddelen ontvingen (maskers, handschoenen, mutsen, pakken en brillen). Tot afgelopen zondag droegen medewerkers alleen maskers en handschoenen wat erop duidt dat ook de medewerkers onvoldoende beschermd zijn geweest terwijl veel bewoners al ziek waren.

Nauwelijks voorzorgsmaatregelen ondanks aandringen personeel

Naast het pas later verstrekken van beschermende kleding, nam het management van het verzorgingstehuis het de afgelopen weken ook op andere gebieden niet zo nauw met veiligheidsmaatregelen. Voordat de noodtoestand in Spanje werd afgekondigd, was er al een bewoner positief getest op het virus. Deze persoon werd echter niet geïsoleerd en kwam gewoon in contact met andere inwoners. Ook toen de directeur van het verzorgingstehuis ziek werd door het virus, werd alleen zijn kantoor gedesinfecteerd, niet de andere ruimtes waar hij was geweest.

Slecht en verschrikkelijk beleid in Spaans verzorgingstehuis

Zondag bracht de onafhankelijke CSIF-vakbond van Vallodolid het ‘slechte en verschrikkelijke beleid’ door het management van de twee tehuizen, Doctor Villacián en Cardenal Marcelo, aan het licht. Volgens de vakbond heeft het management over de genomen maatregelen gelogen. Ze hebben besmette bewoners namelijk niet geïsoleerd ondanks dat ze dat wel pretendeerden. Ook zijn sommige mensen overleden en heeft het management proberen te verdoezelen dat het coronavirus de oorzaak leek van hun overlijden. Ondanks waarschuwingen van personeel weigerde de directie eerder over te gaan tot preventie- en veiligheidsmaatregelen.

Dit mismanagement heeft er niet alleen toe geleid dat bijna alle bewoners het coronavirus hebben opgelopen, maar dat ook dertig medewerkers positief zijn getest. In het andere tehuis dat onder hetzelfde beheer valt, Doctor Villacián, zijn inmiddels 41 van de 137 ouderen positief getest.

Dit vind je misschien ook leuk