Horeca- en winkelverenigingen Spanje bedenken scenario’s voor opstart na corona

door admin
Horeca- en winkelverenigingen Spanje bedenken scenario’s voor opstart na corona

Verenigingen en eigenaren van Spaanse restaurants, bars en winkels maken zich ernstige zorgen om de toekomst en lieten eerder al doorschemeren aan de rand van de afgrond te staan. Desalniettemin blikt de sector vooruit en zijn horecagelegenheden en winkeliers diverse scenario’s aan het uitwerken voor wanneer zij groen licht krijgen om weer voor hun gasten klaar te staan.

Het houden van een sociale afstand, het plaatsen van scheidingswanden, beschermende middelen voor personeel, hygiënische maatregelen en een gecontroleerde toegang tot faciliteiten worden allemaal meegenomen in de scenario’s die winkelier- en horecaverenigingen aan het uitwerken zijn. De sector houdt hierbij ook rekening met de ontwikkelingen in andere landen zoals Zuid-Korea, China, Oostenrijk en Duitsland waar sommige economische activiteiten weer aan het opstarten zijn.

Invoering van speciale armbanden

De Spaanse nieuwssite RTVE interviewde vertegenwoordigers vanuit de vrijetijdssector waarin wordt gesproken over de mogelijke invoering van armbanden die het risiconiveau van personen aangeven. Mensen die het coronavirus hebben gehad, jonge mensen zonder medisch verleden en mensen die vallen in een risicogroep worden door deze armbanden van elkaar onderscheiden.

Beperken maximale capaciteit niet altijd haalbaar in horeca en winkels

Een andere maatregel kan het beperken van de maximale capaciteit zijn tot zo’n 30 procent. Dit om ervoor te zorgen dat de sociale afstand wordt gehandhaafd. Voor sommige restaurants en bars kan dit een manier zijn om het hoofd boven water te houden. Voor de culturele sector, zoals theater- en muziekproducties, is dit echter een onhaalbare kaart aangezien deze producties te maken hebben met hoge kosten die doorberekend moeten worden waardoor bezoekers worden geconfronteerd met te hoge ticketprijzen.

Controles bij de deur

De sector staat positief tegenover het invoeren van bepaalde controles bij de ingang van gelegenheden. “De gezondheid van klanten en onze werknemers staat voorop, dus het doen van sneltests, de controles van armbanden, het tonen van een medisch paspoort of een check via een app zijn allemaal opties waar we voor open staan”, wordt er gezegd vanuit de culturele hoek.

Geleidelijke integratie van werknemers met een ERTE

Volgens horecavakbonden en winkeliersverenigingen zou het een grote vergissing zijn om alle mensen met een tijdelijke ontslagregeling (ERTE) verplicht en tegelijk terug te laten keren naar hun werk. Dit zou geleidelijk moeten gebeuren en parallel aan het herstel van de economie om de levensvatbaarheid van bedrijven niet in gevaar te brengen.

Steun vanuit overheden is noodzakelijk

De verenigingen geven ook aan dat steun vanuit gemeenten voor de sector noodzakelijk is. Steun op het gebied van bijvoorbeeld huursubsidies of het flexibeler maken van richtlijnen om tijdelijk terrassen uit te breiden om de sociale afstand te kunnen bewaren. Ook het testen van medewerkers valt onder een van de verzoeken vanuit de verenigingen om de gezondheid van medewerkers en klanten te kunnen garanderen.

Bij dit alles wordt benadrukt dat het gaat om scenario’s die nog niet zijn goedgekeurd door alle betrokken partijen. Vooralsnog blijft het afwachten hoe het coronavirus zich in Spanje blijft ontwikkelen en zal de heropening van gelegenheden hand in hand verlopen met het controleren van het virus in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk