Piek van hamsteren in supermarkten Spanje voorbij?

door admin
Piek van hamsteren in supermarkten Spanje voorbij?

Het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel meldt op de website van het Moncloa dat de supermarktaankopen in de vierde week van de quarantaine zijn gestabiliseerd. Van 6 tot en met 12 april is er een stijging van slechts 0,1 procent te zien in het doen van de boodschappen ten opzichte van de week ervoor. In vergelijking met dezelfde week in 2019 is er een stijging van maar liefst 36,2 procent zichtbaar.

Tekorten typische Semana Santa-producten

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals olijfolie, eieren, suiker, meel, vis en vlees is in deze week meer gekocht in de Spaanse supermarkten. Dit valt te verklaren door de Semana Santa in Spanje. Ook is er in deze week weer meer bier, wijn en frisdrank gekocht en worden de aankopen nog steeds liever gedaan in de kleinere winkels vlakbij huis in plaats van de grotere hypermarkten.

In de afgelopen weken is het winkelen via internet ook behoorlijk toegenomen. In de geanalyseerde week is er 100 procent meer geshopt via internet dan in dezelfde week vorig jaar. Aangezien alle winkels dicht zijn, zoeken Spanjaarden hun alternatief online.

Prijsstijgingen door tekorten

Nieuwssite Andalusiainformación.es meldt dat consumentenorganisatie OCU de eerste prijsstijgingen heeft gedetecteerd in supermarkten in Spanje. Zo zijn in vrijwel alle supermarkten de sinaasappels duurder geworden vanwege het einde van het seizoen. Ook is de melk in veel supermarkten in prijs gestegen.

De OCU meldt dat vanwege de Semana Santa bepaalde producten zijn uitverkocht en dat mensen hun alternatief zoeken in andere merken die vaak duurder zijn. Dit is voornamelijk het geval bij Día-supermarkten en de Carrefour. Ook worden er meldingen gemaakt van producten die zijn uitverkocht bij El Corte Inglès in Madrid en de Mercadona in Barcelona waar bepaalde producten alleen nog online worden aangeboden.

Hoewel de supermarktaankopen lijken te stabiliseren – en daarmee de piek van het hamsteren voorbij lijkt – is er over het algemeen in Spaanse supermarkten nog steeds een tekort aan meel, wc-papier, handzeep en bepaalde groentes. In veel gevallen worden tekorten binnen enkele dagen tot maximaal een week weer aangevuld.

Dit vind je misschien ook leuk