Berenpopulatie in Pyreneeën voor het eerst meer dan vijftig exemplaren

door admin
Berenpopulatie in Pyreneeën voor het eerst meer dan vijftig exemplaren

Dat heeft het Catalaans ministerie van Territorium en Duurzaamheid laten weten. Over de doodsoorzaak van de beruchte beer Cachou heeft het ministerie geen opheldering gegeven. De beer, die middels een GPS-halsband gevolgd werd, bleek zich niet meer te verplaatsen waarna het dier enkele weken geleden dood werd aangetroffen.

Bij de laatste telling van de Grupo de Seguimiento Transfronterizo werden tien nieuwe berenjongen geregistreerd van vijf verschillende berinnen. Volgens het regioministerie betreft dit een recordaantal geboortes over de afgelopen jaren.

Opheldering over doodsoorzaak Cachou

Het Wereldnatuurfonds (WWF) Spanje heeft aan de Catalaanse regering opheldering gevraagd over het onderzoek naar de doodsoorzaak van beer Cachou die een aantal weken geleden dood is aangetroffen in Les (Lleida). De beer had een slechte naam onder de lokale boeren omdat hij meerdere malen op vee had gejaagd. Bij de dode beer is microbiologisch en pathologisch onderzoek uitgevoerd om te kunnen uitsluiten dat het dier door vergiftiging om het leven is gekomen.  

Het WWF vond het oordeel dat de autoriteiten van Val d’Aran eerder al gaven erg voorbarig. Zij meldden dat de beer een natuurlijke dood was gestorven nadat hij in gevecht was geraakt met een andere beer, wat tot een val van 40 meter vanaf een ravijn zou hebben geleid. WWF meent dat met deze verklaring alleen maar wantrouwen wekt over de daadwerkelijke doodsoorzaak. De dode beer had geen ernstige verwondingen die bij een dergelijke val te verwachten zijn.

Belangrijke beer voor de populatie

De zesjarige Cachou vervulde een belangrijke rol binnen de populatie vanwege zijn genetische afkomst. Hij was, in tegenstelling tot bijna alle andere beren, geen afstammeling van beer Pyros. Voor de overleving van een berenpopulatie is genetische variëteit van groot belang, aldus het WWF.

Dit vind je misschien ook leuk