Sociale crisis dreigt in Madrid na coronacrisis

door admin
Sociale crisis dreigt in Madrid na coronacrisis

Hoewel Madrid de strijd tegen het coronavirus nog aan het voeren is, ligt er een nieuwe crisis op de loer. Parochiën en hulporganisaties, zoals Cáritas voor de bestrijding van armoede en voedselbanken, in Madrid draaien overuren. De voedselbank laat weten dat er in maart 2020 zo’n 150.000 mensen in de regio gebruikmaakten van voedselpakketten. Dat aantal is nu gestegen naar ruim 190.000.

Reserves voedselbanken Madrid raken snel op

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in Spanje is de vraag naar voedselpakketten met 30 procent toegenomen. Voedselbanken hadden voor ongeveer drie maanden reserves, maar die beginnen snel op te raken. Ook hulporganisatie Cáritas laat weten dat de vraag naar eten is verdrievoudigd en dat 40 procent van de verzoeken komt van mensen die hier voor een eerste keer mee in aanraking komen. Na de coronacrisis dreigt nu een sociale crisis in de regio Madrid.

Zwaardere crisis dan economische crisis van 2008

Veel wijst erop dat deze crisis op diverse vlakken veel zwaarder zal worden dan die van 2008. Niet alleen kampt Spanje met steeds meer werkloosheid, de armoede neemt toe en veel kinderen vallen buiten de boot doordat ze niet naar school kunnen of dat ze noodgedwongen met school of studie moeten stoppen om voor de rest van hun gezin te zorgen. Daarbovenop komt ook de toename van huiselijk geweld nu families al bijna zes weken met hun gezin binnen zitten.

Parochiën in Madrid springen bij

Paters uit bijna alle parochiën in de stad springen bij om dienst te doen als voedselbank. Ook springen noodgedwongen vrijwilligers bij om de steeds toenemende vraag om eten aan te kunnen. Het eten dat wordt uitgedeeld door parochiën is afkomstig van voedselbanken, restanten en donaties van supermarkten en bedrijven in Spanje of is opgekocht door de parochie zelf.

Extreme situaties in Spaanse hoofdstad

De wijk Puente de Vallecas in Madrid is een voorbeeld van een wijk waar er in toenemende mate sprake is van armoede. In de wijk wonen 230.000 inwoners waarvan er voor de coronacrisis al ruim 20.000 mensen werkloos waren. Hoewel er per district nog geen officiële cijfers bekend zijn van de werkloosheid na maart, zijn de rijen voor eten van voedselbanken, hulporganisaties en parochiën een heel stuk langer geworden.

Surrealistische beelden voor een land waarin de onderlinge (inkomens)verschillen doorgaans groot zijn, maar waar nooit eerder zoveel mensen afhankelijk zijn geworden van de liefdadigheid van anderen.

Dit vind je misschien ook leuk