Gebreken woningen in Spanje inzichtelijk door quarantaine

door admin
Gebreken woningen in Spanje inzichtelijk door quarantaine

Wekenland met het hele gezin 24/7 thuis zitten, je kinderen lesgeven, zelf werk gedaan krijgen, binnen sporten, koken en nog talloze andere taken hebben ervoor gezorgd dat de gebreken van veel woningen in Spanje nog inzichtelijker zijn geworden. Veel koop- en huurwoningen in Spanje, voornamelijk de woningen ouder dan tien jaar, hebben geen of te weinig ventilatie, hebben geen terras of balkon en hebben onvoldoende ramen waar natuurlijk licht naar binnen komt. Zo schreef de Spaanse krant El País afgelopen zaterdag.

Miljoenen Spaanse woningen vol gebreken en te klein

Bovendien zijn veel huizen zo klein dat er amper ruimte is om even een plekje voor jezelf te zoeken om te werken of om je af te zonderen. Eerder meldde de Spaanse krant El Mundo al dat 4,5 miljoen Spanjaarden de ‘confinamiento’ in Spanje doorbrengen in woningen met een oppervlakte van minder dan 60 vierkante meter.

Ook blijkt het slecht gesteld met de gezondheid van veel woningen in Spanje. Slechts 2,3 miljoen woningen voldoen aan het Technisch Bouwbesluit dat in 2006 van kracht werd en waar hogere eisen werden gesteld aan de bouw van woningen. Omdat veel woningen in Spanje al voor dit jaar zijn gebouwd, is er sprake van een slechte ventilatie, gebrek aan natuurlijk licht en een slechte toegankelijkheid.

Voornemens voor bouwen toekomstige woningen

Architectenverenigingen beseffen zich nu hoe belangrijk het is om voldoende natuurlijk licht in huis, de mogelijkheid om naar buiten de kunnen, voldoende comfort en ruimte te creëren voor iedereen in huis. Ze bereiden zich dan ook voor op het ontwerpen van multifunctionele huizen; huizen met ruimtes die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

Woningen in Spanje zonder ramen

Een voorbeeld van een ‘ongezonde woning’ zijn de woningen die zich aan de binnenkant van een gebouw bevinden. 7,9 procent van de Spanjaarden zit de afgelopen weken opgesloten in een woning zonder ramen. In Madrid zijn de meeste woningen te vinden zonder ook maar één enkel raam; 20,3 procent van de Madrilenen woont in zo’n appartement. Ook in Bilbao en Cádiz zijn er veel van dit soort woningen te vinden.

Spanjaarden gaan zelf op zoek naar mogelijkheden

Door het verplicht thuisblijven weten veel Spanjaarden wat ze belangrijk vinden in een huis. Sommigen van hen zullen, zodra de mogelijkheid er is, op zoek gaan naar een nieuwe woning die wel aan deze eisen voldoet. Anderen, die zich geen verhuizing kunnen veroorloven, zullen op zoek gaan naar manieren om hun eigen huis zo te verbouwen dat er wel voldoende comfort is voor alle gezinsleden.

Zo blijkt uit gegevens van woningbouwvereniging Servihabitat dat er, sinds het begin van de lockdown in Spanje, 26 procent meer gezocht wordt naar woningen met een tuin of balkon. Een duidelijk signaal dat Spanjaarden behoefte hebben aan frisse lucht, al is het maar op een paar vierkante meters.

Dit vind je misschien ook leuk