Spaanse waterkrachtcentrales kunnen grootste energieopslag van Europa worden

door admin
Spaanse waterkrachtcentrales kunnen grootste energieopslag van Europa worden

De totale opslagcapaciteit van alle EU-landen samen was eind 2019 42 gigawatt. Twee derde deel hiervan is geconcentreerd in vijf landen: Italië, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. De Europese Commissie baseert haar cijfers op gegevens van Enerdata en ENTSO-E (Europees netwerk van Elektriciteitsleveranciers). Uit deze gegevens blijkt dat Spanje met de huidige functionerende waterkrachtcentrales een potentie heeft van zo’n 4,6 gigawatt.

Samen met Engeland, Griekenland en Roemenië, is Spanje koploper binnen de EU als het gaat om het aantal geannonceerde projecten voor energieopslagcapaciteit. Of Spanje ook echt het land gaat worden met de grootste energieopslagcapaciteit, zal afhangen van het feit of de geplande projecten ook daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. In totaal zijn er binnen de EU nieuwe projecten geannonceerd die samen goed zijn voor 19 gigawatt, waarvan 14 gigawatt afkomstig zal zijn van Spaanse waterkrachtcentrales. Dat is bijna het dubbele van de huidige geïnstalleerde capaciteit van kernenergie.    

Als er niet gekeken wordt naar pompsystemen voor energieopslag, maar naar opslagcapaciteit in accu’s, is Engeland binnen Europa de koploper en neemt Nederland een vierde plaats in. Spanje staat op een zevende plaats, maar zakt naar nummer acht als ook projecten die in 2019 zijn aangenomen mee worden gerekend.

Dit vind je misschien ook leuk