Autonome regio’s Spanje laten kinderen onder 6 jaar niet naar school gaan

door admin
Autonome regio’s Spanje laten kinderen onder 6 jaar niet naar school gaan

De Spaanse regering meldde onlangs dat kinderen jonger dan 6 jaar van wie de ouders allebei moeten werken vanaf fase 2 weer naar school mogen. Hoewel dit een beslissing van de Spaanse overheid is, liet de Minister van Onderwijs, Isabel Celaá, eerder al weten het hoe en wanneer over te laten aan de autonome regio’s.

Gezondheidsmaatregelen onhaalbaar bij jonge kinderen

Gisteren lieten de besturen van de meeste autonome regio’s tijdens een vergadering met de onderwijssector weten dat deze beslissing ‘onhaalbaar’ is, zo schreven El Mundo en El Huffington Post. De meerderheid van de regionale raadsleden van onderwijs liet weten dat de noodzakelijke gezondheidsmaatregelen – zoals het houden van afstand –  op de kleuterscholen niet kunnen worden gegarandeerd. De raadsleden lieten wel weten achter het besluit te staan dat studenten in juni en juli deelnemen aan het EVAU-examen.

Twijfels over plannen nieuw schooljaar in Spanje

Gisteren werd ook gesproken over de start van het nieuwe schooljaar in september met maximaal vijftien leerlingen per klas. Omdat niet alle adviseurs nog overtuigd zijn van deze keuze, richt minister Celaá een werkgroep op om deze plannen en de mogelijke gevolgen van dit besluit nader te onderzoeken. Elke gemeenschap moet voor de zomer met een plan komen om dit te bewerkstellingen. In het plan moeten de volgende scenario’s worden uitgewerkt:

  • Een aanpak om onderwijs op school te hervatten zonder de inachtneming van de onderlinge sociale afstand.
  • Een aanpak om onderwijs op school te hervatten mét de inachtneming van de onderlinge sociale afstand om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Een aanpak om, wanneer er weer een opleving komt van het virus, tijdens het cursusjaar weer terug te vallen op een lockdown en het afstandsonderwijs op dat moment weer te hervatten.

Ondanks het de-escalatieplan van de Spaanse regering zijn sommige beslissingen en verantwoordelijkheden overgedragen aan de autonome gemeenschappen. De regiobesturen dienen zelf over bepaalde situaties, zoals het onderwijs, na te denken en zelf te bekijken welke aanpak voor hun regio de beste is. De Spaanse regering heeft hierbij een soort medezeggenschapsrol bij de goedkeuring en de uitvoer van de plannen om het onderwijs in elke autonome regio weer veilig te kunnen hervatten.

Dit vind je misschien ook leuk