Zonne-energie ‘Made in Spain’ moet Spanje internationaal op kaart zetten

door admin
Zonne-energie ‘Made in Spain’ moet Spanje internationaal op kaart zetten

UNEF heeft hiertoe recent een plan gestuurd naar het Ministerie voor Ecologische Transitie. Bij UNEF zijn honderden bedrijven aangesloten die zich bezighouden met zonne-energie. De organisatie is ervan overtuigd dat de fotovoltaïsche zonne-energiesector een van de motoren van de Spaanse economie kan worden als internationale fotovoltaïsche hub.

Fotovoltaïsche zonne-energie als motor Spaanse economie

Volgens UNEF zijn in Spanje veel bedrijven gevestigd die hun eigen technologie van uitermate hoge kwaliteit aanbieden op het gebied van zonne-energie en neemt Spanje daardoor al een sterke positie in op het gebied van fotovoltaïsche zonne-energie. De sector droeg in 2018 voor 5 miljard euro bij aan het bbp van Spanje en heeft een exportwaarde van circa 1,5 miljard euro. 

Volgens het nationale energie- en klimaatplan 2021-2030 dient er tegen 2030 zo’n 30.000 megawatt aan nieuwe fotovoltaïsche zonne-energie te worden geïnstalleerd. Spanje moet hiervoor ongeveer 20 miljard euro investeren. Volgens de UNEF is dit de kans voor de Spaanse fotovoltaïsche zonne-energiesector om een echte groene revolutie te bewerkstelligen. Ten opzichte van andere landen is Spanje natuurlijk enorm in het voordeel als het gaat om het aantal zonne-uren.

Voorgestelde maatregelen

De UNEF stelt in het document aan het Ministerie voor Ecologische Transitie in Spanje voor om de 20 miljard euro te investeren in de volgende gebieden:

  • Elektriciteitssector: Na de coronacrisis dient een plan gemaakt te worden om een stabiele ontwikkeling van het fotovoltaïsch vermogen neer te zetten. Op de middellange termijn dient de sector tussen de 2.000 en 3.000 megawatt aan nieuwe zonne-energie per jaar te produceren.
  • Industriebeleid: De sector moet particuliere investeringen aantrekken en waar mogelijk gedigitaliseerd worden.
  • Er moet een programma voor innovatie van schone energie komen om het bestaande concurrentievoordeel te behouden en een steeds hogere kwaliteit te kunnen aanbieden. 
  • Om Spanje internationaal op de kaart te zetten binnen de fotovoltaïsche zonne-energiesector moet de sector betrokken worden bij export- en investeringsprogramma’s om het concurrentievermogen van eigen producten in andere landen te vergroten.
  • Opleiding: Om de doelstelling van het energie- en klimaatplan te bereiken, zullen veel banen worden gecreëerd en wordt de vraag naar specialisten op dit gebied steeds groter. Hiervoor zijn lokale opleidingsprogramma’s nodig. 

Dit vind je misschien ook leuk