Eventuele verlenging van noodtoestand in Spanje zal per regio verschillen

door admin
Eventuele verlenging van noodtoestand in Spanje zal per regio verschillen

De nieuwe verlenging, als die er door komt, zal ‘gradueel en flexibel’ zijn al naar gelang het verloop van het coronavirus per autonome Spaanse regio. Gaat een regio snel vooruit in het beheersen van het coronavirus binnen het kader van het de-escalatieplan, dan kan de alarmstatus daar eerder worden opgeheven dan in andere regio’s met een ander verloop.

Dit heeft vicepresident Carmen Calvo maandagmiddag laten weten aan de Constitutionele Commissie van de Senaat waar zij het optreden van de regering in de gezondheidscrisis verdedigde. ‘Het wordt’, zo zei zij, ‘een alarmstatus waarin de autonome regio’s een belangrijke rol spelen en veel medezeggenschap zullen hebben, want het zijn de autonome regio’s die de de-escalatie uitvoeren.’

Radicaal anders

De alarmstatus zal zodoende ‘radicaal anders’ zijn dan tot nu toe omdat de regering ‘alleen de regio’s tot aan het einde van de de-escalatie begeleidt. Daarom zal er slechts één autoriteit zijn, het ministerie van Gezondheidszorg en niet de vier van tot nu toe: Gezondheidszorg, Mobiliteit, Binnenlandse Zaken en Defensie. Die ene centrale autoriteit is nodig in het geval er een nieuwe uitbraak van het virus zou komen. Calvo verdedigde de keuze voor de figuur van alarmstatus omdat alleen dan de regering de mobiliteit van burgers kan beperken.

Dit vind je misschien ook leuk