Bank van Spanje wil opleiding voor werkloze horecamedewerkers en winkeliers

door admin
Bank van Spanje wil opleiding voor werkloze horecamedewerkers en winkeliers

Het toerisme, de horeca en de retail zijn de sectoren in Spanje die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. Deze sectoren zijn goed voor zo’n 3,75 miljoen banen in Spanje. Dat is bijna 20 procent van de totale werkgelegenheid in het land.

Kansen in andere sectoren in Spanje

De Banco de España meldt dat andere sectoren op het gebied van distributie, logistiek en informatica minder zwaar zijn getroffen en tijdens de periode van de noodtoestand in sommige gevallen zelfs extra werkgelegenheid kunnen bieden. De laatstgenoemde sectoren zijn goed voor 1,4 miljoen banen en beslaan zo’n 7,4 procent van de totale werkgelegenheid in Spanje.

In een eigen onderzoeksartikel, genaamd “Transferibilidad de habilidades de los trabajadores en los sectores potencialmente afectados tras el Covid-19” (Overdragen van vaardigheden van werknemers in potentieel getroffen sectoren na COVID-19) schrijft de bank over de inzetbaarheid van de medewerkers in de zwaar getroffen sectoren. Volgens de Spaanse bank is het zeer goed mogelijk dat een groot deel van de mensen die voorheen in de horeca, toerisme en retail werkten voorlopig niet meer in hun eigen sector aan de slag kunnen. Ook beschikken deze mensen in veel gevallen niet over de vaardigheden waardoor ze snel ingezet kunnen worden in andere sectoren.

Hulp en opleiding om werkloosheid te voorkomen

Daarom roept de financiële instelling op om te helpen de reeds bestaande arbeidsbemiddelingsdiensten te versterken en de mensen die werkloos zijn geworden individueel te begeleiden naar werk binnen andere sectoren. Als individuele trajecten niet mogelijk zijn dan vraagt de Banco de España hulp bij het opstellen van werknemersprofielen, mogelijk passende vacatures en wil de bank van Spanje dat er opleidingen komen voor deze mensen zodat ze aan de slag kunnen in een andere sector.

Dit vind je misschien ook leuk