Spanje verlengt verblijfsvergunningen automatisch met zes maanden

door admin
Spanje verlengt verblijfsvergunningen automatisch met zes maanden

In de Spaanse vreemdelingenwet is vastgelegd dat migranten met een tijdelijke verblijfs- en werkvergunning in de 60 dagen voorafgaand aan de vervaldatum een verzoek voor verlenging moeten indienen. Echter, als gevolg van de coronacrisis is het voor veel migranten onmogelijk geweest om deze aanvraag fysiek te komen indienen en een elektronische aanvraag bleek in veel gevallen te gecompliceerd. 

Doordat de aanvragen niet op tijd konden worden afgehandeld zijn er veel zorgen ontstaan bij de groep migranten met een aflopende verblijfsvergunning en ook bij hun werkgevers over een mogelijk illegaal verblijf in Spanje op het moment dat de noodtoestand zal worden opgeheven. Op initiatief van het ministerie van Sociale Zekerheid en Migratiezaken is er een BOE uitgegeven waarin gesteld wordt dat alle vergunningen die tijdens de noodtoestand of in de drie maanden voorafgaand aan de nieuwe aanvraag zijn komen te vervallen, automatisch op de eerste dag na de vervaldatum worden verlengd met zes maanden, gerekend vanaf het einde van de noodtoestand. 

Deze automatische verlenging geldt niet alleen voor alle tijdelijke verblijfs- en werkvergunningen, maar ook voor verblijf wegens een studie, studentenuitwisseling, stages en vrijwillige dienstverleners. Ook alle verblijfsvergunningen voor familieleden uit een EU-lidstaat zullen vanaf het einde van de noodtoestand met een half jaar automatisch worden verlengd. 

Voor buitenlandse studenten die een vergunning hadden voor 180 dagen en die tijdens de noodtoestand zou aflopen, wordt de vergunning met drie maanden verlengd als zij tijdens de noodtoestand niet naar hun eigen land konden terugkeren.  

Als migranten met een tijdens de noodtoestand aflopende werk- en verblijfsvergunning nu niet in Spanje verblijven, mogen zij met een geldig reis- en identiteitsdocument en de verlopen vergunning weer terugkeren naar Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk